Системата за управление на енергията на Kaufland България премина успешно сертификация по международния стандарт за управление на енергията ISO 50001:2011.

Целта на стандарта е да определи процесите за подобряване на енергийната ефективност, намаляване на енергийните разходи, емисиите на парникови газове (GHG) и другите влияния върху околната среда. Стандартът ISO 50001 определя международната рамка за непрекъснато подобряване на използването и потреблението на енергия

„Устойчивото управление на природните и енергийни ресурси представлява една огромна част от цялостния социален ангажимент на Kaufland България. Със сертификата ISO 50001 и други прилагани мерки, свързани с енергийната ефективност и оптимизацията на използваните ресурси, Kaufland България пряко се ангажира с намаляване емисиите на парникови газове в атмосферата и се подчертава последователната ни политика за опазване на околната среда“, коментира Иван Чернев, председател на УС на Kaufland България.

В обхвата на сертификата, получен от Kaufland България, влизат административните и логистичните процеси при търговията с хранителни и нехранителни продукти в обслужващия офис и в централния склад в Стряма, а също и самата търговия във всички 58 филиала на веригата. Сертифициращата организация е DEKRA Certification GmbН.

Енергийният мениджмънт на Kaufland България има за цел да развива и повишава енергийната ефективност в обектите на веригата, за да са максимално енергийно устойчиви. С помощта на неотдавна въведена софтуерна система компанията има възможност да наблюдава, контролира и сравнява и общото потребление на електричество, и потреблението поотделно на климатичните системи, осветлението, вентилационните инсталации и други. Специализираният софтуер дава възможност да бъдат открити случаи на необосновано повишаване на енергийно потребление, което би могло да бъде избегнато и оптимизирано.

„От практична гледна точка енергийната система спомага в случаите, когато например разходът на енергия за осветлението или вентилацията в един филиал са над нормалните или работят постоянно, енергийният мениджър получава сигнал. След това въвежда съответната превантивна мярка, било то чрез преминаване към енергийно ефективен автоматичен режим или чрез отстраняване на възникнал технически проблем“, казва Иво Василев, енергиен мениджър на Kaufland България.

По силата на стандарта Kaufland България се ангажира да създаде възможност на всеки неин служител – в обслужващия офис, филиалите или логистиката й, да коментира или да предлага подобряване в системите за управление на енергията. Така всеки човек, който работи за Kaufland, може да бъде част от енергийния й мениджмънт.

Сертификатът ISO 500001 няма задължителен характер, но като отговорна компания Kaufland България взе решение да покрие изискванията му. По него досега бяха сертифицирани филиалите на Kaufland в Германия, Румъния, Чехия и Хърватия.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

В знак на протест: Сервират кафе с жълти жилетки

Бармани и сервитьори ще работят в ресторанти, заведения и кръчми от 25 януари с жълти жилетки в знак на протест, ако не бъдат уважени исканията им, съобщиха от Българската хотеиерска и ресторантьорска асоциация.

Цели 9 години повече живеят богатите

Парите удължават живота, буквално

Цели 9 години повече живеят богатите

Богатството увеличава продължителността на живот с още 9 г.: живот без увреждания и болка, показва трансатлантическо изследване, цитирано от "Гардиън".