0

В ероятно ще ви се падне веднъж в годината да поискате нещо от половинката си. Може да се прежалите и да пожелаете едни специални сарми, но не от онези постните, а с кайма като за последно преди края на зимата. Ето я любимата рецепта на редактора. 

Вероятно ще ви се падне веднъж в годината да поискате нещо от половинката си. Може да се прежалите и да пожелаете едни специални сарми, но не от онези постните, а с кайма като за последно преди края на зимата. Ето я любимата рецепта на редактора. 

За рецептата са ви нужни 30-40 мин. време за подготовка и два часа за готвене на четири порции. 

Продукти:

* 1 зелка кисело зеле; 
* 500 г телешка кайма или друг вид;
* 1 чаена чаша ориз
*  Черен пипер - 1 чаена лъжичка - смлян
* Червен пипер - 1 супена лъжица
* Доматено пюре, консервирано  - 2 супени лъжици
* Стар лук - една глава
* Олио - супена лъжица
* Сол на вкус
* Бекон 150 г
* Чесън - 2 скилидки

Начин на приготвяне: 

Измийте 2-3 пъти ориза и отцедете. Подгответе каймата: сложете в нея червения и черния пипер, ситно нарязания лук и чесън, доматеното пюре, олио.

Добавете ориза и разбъркайте много добре. Ако зелето е достатъчно кисело и солено, от сол няма нужда.
След, което навийте сармите: Ако зелевите листа са много големи, разделете ги на две. Изрежете дебелите части и жилките. Навивайте сармите, без да ги стягате много. В противен случай сармите ще станат сбити.

На дъното на тенджерата сложете зелеви листа наредете сармите, като между редовете поставяте парченца пушен бекон и ги залейте с 3 чаени чаши вода.

Покрийте с чиния, за да се задушат и варете на слаб огън 1-2 часа, като внимавате да не останат без вода.
По желание, може да ги поднесете поръсени с магданоз и лют пипер.