Катя Сунгарска: Всеки ден извозваме хора с положителни тестове, напрежението е голямо

Катя Сунгарска: Всеки ден извозваме хора с положителни тестове, напрежението е голямо

Всеки ден извозваме хора, с положителни тестове за коронавирус, напрежението и риска са големи. Това заяви говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска пред БНТ.

Около 2 седмици е боледувал лекаря който загуби живота си. Доктор  Юлиян Стамов е бил няколко дни в къщи, след което е транспортиран в болница в тежко състояние, след което е бил интубиран и за съжаление губи живота си. Междувременно се появиха в социалните мрежи и някои жълти медии съмнения относно смъртта на лекаря и коментари, уронващи и злепоставящи името му, разказа Сунгарска.

Излезе информация, че д-р Стамов е бил болен от рак, а това е лъжа, каза още Катя Сунгарска. „Не мога да си обясня каква е тази информация, която уж е излязла от семейството, а след разговор с брата на починалия се е оказало че не е писано и публикувано нищо от семейството на починалия д-р Стамов. Катя Сунгарска изрази възмущение към всички дръзнали да се гаврят и обсъждат смъртта на един човек, който с работата си е спасявал човешки животи, обясни още говорителя на Спешна помощ.

Починалия д-р Стамов е возил и реанимирал пациент с коронавирус, но това че е правил дишане в уста в уста е неправилно твърдение, има реанимационен балон, който се използва в такива случай, но тези процедури се извършват в голяма близост, което пък е предпоставка за зараза на екипите. Колегата Стамов бе в добро здравословно състояние, той тренираше и спортуваше каза още Сунгарска.

Когато има случай на коронавирус, коства поне 1 час, защото хората от Спешна помощ се обличат в екипи, след това се връщат в централа за да се преоблекат и линейката да се дезинфекцира. За да бъдат максимално защитени обаче екипите, е важно хората да бъдат максимално честни относно здравословното си състояние.  

Има и много фалшиви обаждания, има такива които са се хванали на бас за колко време ще стигнем, каза още Сунгарска. Има и хора, който преувеличават състоянието си, има и случай в който хора искат просто лекарства, има и случай на хора които си мерят кръвно с конче и игла, и викат екип, а се оказва че нямат никакъв проблем. Хора са викали линейка за кърлежи и въшки, и това щеше да е смешно ако не беше тъжно, коментира говорителят на спешна помощ. Хората не осъзнават колко е важно да бъдат отговорни, защото заради нечие нехайство, някой някъде може да загуби живота си, обясни още Сунгарска.

Относно последния скандал със семейство, което твърди, че е чакало линейка близо 4 часа, Сунгарска разясни, че информацията подадена от роднини не е била определена като спешно състояние, защото от разговорите със семейството е станало ясно, че мъж на 82 години, след падане е имал болки в кръста. Сунгарска изрази готовност да предостави записи от разговорите с роднини на пациента, който в същност е бил в тежко състояние.

В момента в София средно на ден са 13 – 15 или 18 екипа, това е с което столицата разполага. Има много свободни места, спешна помощ има нужда от медици и се надяваме завършващите медицина да решат да дойдат и да поработят при нас, коментира още Сунгарска.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.