Катя Сунгарска пред „Телеграф медиа“: Д-р Стамов е звънял за транспорт, не за спешна помощ
2

Катя Сунгарска пред „Телеграф медиа“: Д-р Стамов е звънял за транспорт, не за спешна помощ

Д-р Юлиян Стамов е поискал линейка за транспорт, а не защото се е нуждаел от спешна помощ. Това обясни пред „Телеграф медиа“ говорителят на ЦСМП-София Катя Сунгарска. Както вече съобщихме (виж тук) още преди да разбере, че е заразен, починалият медик разказал на свой близък, че е бил при болен от коронавирус пациент без защитно облекло, както и че колеги му са отказали да му изпратят линейка.

Ето обаче хронологията на събитията според документацията и телефонните записи на ЦСМП-София:


На 18 юни д-р Стамов и реанимационен екип на столичната Спешна помощ отиват на адрес при пациент с кардиологичен проблем. При подаване на сигнала е съобщено за мъж с 5 стенда на сърцето, който има сърцебиене и високо кръвно налягане. Диспечерите на ЦСМП-София са попитали дали пациентът има признаци на COVID-19. Докладвано е единствено за температура от 37 градуса, която не се счита за определящ симптом. „В този случай екипите посещават адрес, като всеки спешен, но не са екипирани със защитни гащеризони, както се процедира при съмнения и данни за COVID-19. Всички обаче са снабдени с шлем, маска, ръкавици и дезинфектант“, обяснява Катя Сунгарска.

Въпреки, че не е съобщено за симптоми на коронавирус, още с влизането на екипа, пациентът се изкашлял. След преглед на място било взето решение за транспортирането на мъжа до лечебно заведение. По пътя към болницата са извършени реанимационни действия.

Не е правено дишане уста в уста.

Всички колеги са категорични, че такава практика няма. Обдишването е извършено с амбу, но въпреки това реанимационните действия налагат близост между лекаря и пациента“, уточнява Сунгарска. След хоспитализацията на мъжа въпреки усилията на спешния екип и лекарите в болницата, той издъхва.

На 21 юни дежурният от лечебното заведение се обажда в ЦСМП-София, за да съобщи, че PCR-тестът на починалия пациент е положителен и спешният екип трябва да се изследва. Веднага е направена организация със столичната РЗИ още на следващата сутрин да бъде извършено тестване на д-р Стамов, парамедика и шофьора на линейката.

В 05,00 часа сутринта д-р Юлиян Стамов се обажда на 112 и иска да му бъде изпратена линейка, която да го закара на тест в частна болница, където да си направи и снимка на белите дробове. Той споделил, че се чувства леко отпаднал и усеща втрисане. Завеждащият на смяна казва на колегата си, че само след три часа ще ги очакват в СРЗИ, където ще бъде изследван целият екип. В крайна сметка д-р Стамов решава да отиде заедно с шофьора и парамедика. „Въпросните 20 лева, които е предложил на колега не са, за да бъде транспортиран с линейка. Говорил е с шофьора на линейката да го закара с личния си автомобил“, обяснява Катя Сунгарска.

На 23 юни излизат резултатите.

Тестът на д-р Юлиян Стамов е положителен и той остава на домашно лечение.

Пробите на останалите двама от екипа са отрицателни и те са поставени под карантина.

На 27 юни д-р Стамов се обажда отново за линейка. Той споделя, че се чувства зле, антибиотичното лечение не помага и иска да бъде хоспитализиран. Негови колеги веднага се отзовават на адреса му и го транспортират до болница. По това време той не е в критично състояние, а в средно тежко. След приема му обаче се влошава и се налага да бъде интубиран. Въпреки усилията, лекарите не успяват да спасят живота му и 49-годишният спешен медик издъхва.

„Изключително тежко е, че трябва да излагаме фактите, за да оборваме покойния ни колега, но се налага заради представените в медийното пространство откъси от разговори с него. Личното ми мнение е, че не е коректно да се изваждат на показа части от такава кореспонденция, защото тя има личен характер и човек може да сподели пред свой близък много неща под влияние на емоция или афект. Разполагаме с цялата налична документация и телефонни записи, които показват, че спешна помощ на д-р Стамов не е отказана“, заяви още Катя Сунгарска.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.