0

Н а храмовия празник на столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“, в края на св. Литургия на богомолците беше представен новият председател на църквата – ставрофорен иконом Николай Георгиев, понастоящем началник на синодния отдел „Връзки с обществеността“.

На храмовия празник на столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“, в края на св. Литургия на богомолците беше представен новият председател на църквата – ставрофорен иконом Николай Георгиев, понастоящем началник на синодния отдел „Връзки с обществеността“.

Длъжността председател на „Св. Неделя“ е вакантна повече от половин година, след кончината на о. Мина Минчев, който почина на 26 ноември 2019 г.

Празнична св. Литургия в храм „Св. Неделя“ беше оглавена от Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, и Величкия епископ Сионий, игумен на Троянския и на Бачковския манастир. В съслужение с тях бяха столични свещеници и храмовото духовенство. Молитвено участие в богослужението взе Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Новият председател на „Св. Неделя“ беше представен от еп. Поликарп, а Негово Светейшество го благослови за благодатни трудове.

В катедралния храм е назначен и един нов свещеник – отец Петър Славов.

Николай Георгиев е дългогодишен енорийски свещеник. Роден е на 16 януари 1964 г. в София. През 1989 г. завършва Духовната академия в София. Служи като енорийски свещеник в столичния храм „Св. Димитър“, а после и като председател на „Св. Параскева“, след отнемането й от разколниците. Бил е част от храмовото духовенство на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Служи като енорийски свещеник в българския храм "Свети Георги" в Торонто, Канада, като клирик на митрополията ни за САЩ, Канада и Австралия. От декември 2017 г. е назначен за началник на синодния отдел „Връзки с обществеността“.

Той е основател, съучредител и председател на Дружеството за религиозна и обществена подкрепа на лишените от свобода в България, част от Международната асоциация „Prison Fellowship International“. През 90-те години на миналия век поставя началото на организирана религиозна просвета и духовна грижа за затворниците. Инициатор е за създаването на параклиса „Възкресение Христово“ в Софийския централен затвор.