КАТ събра с 25 млн. повече глоби спрямо миналата година

КАТ събра с 25 млн. повече глоби спрямо миналата година

Събраните суми от глоби са нараснали с 25 милиона и достига рекордните 85 млн. лв. от началото на годината до този момент. Това стана ясно от отговорите на на въпросите, отправени от народните представители към министъра на вътрешните работи Христо Терзийски. По негови думи това се дължи на доброто взаимодействие между службите и по-добрия технически контрол.

МВР е инвестирало в нови модерни радари за установяване на превишена скорост, както и в различни уреди за тестване на шофьори, употребили алкохол или наркотични вещества. Освен, това бяха въведени и мерки за намаляването на пътнотранспортния травматизъм и повишаването на събираемостта на глобите – беше въведена система за проверка за невръчени фишове и неплатени санкции, като беше предоставена и опцията за заплащане на непогасени задължения на място.

„Преди 10 дни сме внесли промени в Закона за движение по пътищата за по-бързото санкциониране на нарушителите на пътя, по-бързото събиране на глобите, за да има по-добра дисциплина на пътя. В момента върви процедура, по която служителите на „Охранителна полиция“ също да могат да прилагат Закона за движение по пътищата чрез видеоконтрол, за да се ограничи корупционното поведение от страна на служителите на МВР“, поясни вътрешният министър. "Корупционният натиск е спаднал със 60% от въвеждането на видеонаблюдение", стана ясно още от думите му.

Министерството отчита и намаляване на тежките пътнотранспортни произшествия, както и на тежко ранените и загиналите при пътни инциденти.

Шефът на МВР информира също, че от 1 януари до 18 септември са регистрирани 52 131 престъпления, от които са разкрити над 23 400. Това бележи значително повишение на разкриваемостта в сравнение със същия период миналата година.

„При основните престъпления структуроопределящото при нас е престъплението против собствеността на гражданите. При тях отчитаме спад. Над 7000 престъпления, извършени за периода 1 януари до 18 септември. Отбелязваме спад и в регистрираните противозаконни отнемания на автомобили и кражби на автомобили. Отчитаме спад и при извършените престъпления, при които се използва сила. Това са грабежите. За същия период намалението е с над 100 престъпления. Отчитаме намеление при джебчийски, при взломни, при домови, при кражбите от офиси, магазини и вещи“, каза още Терзийски.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.