КАТ погва мотористите за скрити регистрационни номера

КАТ погва мотористите за скрити регистрационни номера

Каски за рокерите, предпазни колани за шофьорите и детско столче на задната седалка са също обект на масовите проверки

Пътната полиция започна мащабна акция срещу нарушителите на движението. Специален акцент в нея е поставен на водачите на мотоциклети, стана ясно днес.

Според изискванията регистрационните табели на мотоциклетите се поставят само отзад, но така, че да се осигури тяхната видимост и осветеност нощно време. Освен това при закрепването не трябва да бъде нарушена формата на табелата, целостта на графиката и символите на номера.

Стар номер на мотористите е табелата да е полускрита заради малките си размери и при профучаването на превозното средство то

не може да бъде засечено и проследено по регистрационния номер

Пътните полицаи ще дебнат още моторджиите и за правоспособност, използването на обезопасителни средства от самите водачи и спътниците им. Носенето на предпазна каска е абсолютно задължително не само от водача, но и за спътника зад него.

Мотосезонът беше открит и тази година на 31 март, като рокерите и полицаите се обединиха около идеята за толерантност на пътя. Мерките за засилен контрол на моторджиите дават резултат, обясниха от Пътна полиция. Още преди година беше отчетено известно намаление на пътните произшествия с водачи на мотори. Като причини за намалелите пътно-транспортни произшествия с мотористи, от полицията изтъкват общите усилия за промяна в културата на шофиране, призивите за толерантно поведение на пътя и предприетите мерки за контрол по Закона за движение по пътищата.

При тези инциденти с мотори и автомобили най-често загинали и пострадали са водачите и пътниците на мотоциклети и мотопеди. Причините за тежките

катастрофи с мотоциклети най-често са движение с несъобразена

скорост, отнемане на предимство, движение в насрещното платно, неправилно движение по пътното платно или преминаване на червена светлина на светофара.

В повечето случаи загиналите са управлявали без предпазна каска и са били без необходимата квалификация за управляваното МПС, отчитат пътните полицаи.

Според специалистите ако водачите на мотоциклети и мотопеди са били с каски по време на катастрофа, шансовете им да са живи се увеличават многократно. Изискването за включена къса светлина и в светлата част на денонощието и задължителното ползване на защитни каски по време на движение повишават сигурността на мотористите.

Водачите на мотоциклети и мотопеди трябва да спазват правилата за безопасно движение, да пазят участниците в пътното движение и самите себе си, призовават от "Пътна полиция".

При започналата днес акция, ще бъдат масово проверявани и останалите водачи на моторни превозни средства. При тях освен стандартния контрол за скорост и алкохол, специално внимание ще бъде обърнато на поставянето на предпазни колани и детско столче на задната седалка за деца, които са във възрастовата група за това според изискването на закона. Акцията на Пътна полиция ще продължи до 24 април.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.