0

„Мона Лиза на XX век“, „Най-красивата жена на планетата“ - определенията за Джина Лолобриджида са все в този порядък. Звездата на италианското кино навършва 93 години днес, а малцина подозират, че тя има нещо общо с българската естрадна звезда Йорданка Христова.

„Мона Лиза на XX век“, „Най-красивата жена на планетата“ - определенията за Джина Лолобриджида са все в този порядък. Звездата на италианското кино навършва 93 години днес, а малцина подозират, че тя има нещо общо с българската естрадна звезда Йорданка Христова.

Отговорът на загадката е, че и двете са пленили с чара си вожда на кубинската революция Фидел Кастро. Само че българката прави това две години преди световноизвестната Джина.


Визита


Кастро пада в плен на Данчето Христова по време на първото си посещение в България през 1972 г. „С Фидел се запознахме, докато беше на посещение в София. Влюбих се в очите на Фидел! Те са магнетични! Кафяви, прозрачни…Той е страхотен оратор, философ и аскет, жалко че няма такъв човек у нас да въздигне и България", споделяла е през годините в свои интервюта певицата. Протоколчици в ония години разказват, че когато Кастро пристигнал, Тодор Живков му устроил посрещане с програма в партийния дом. От страната на Тато протоколчиците сложили легендарната тв говорителка Анахид Тачева, а до Фидел - Йорданка Христова. Говори се, че тя го впечатлила със своя богат и чист глас, но и с пищните си латино форми. Кубинският вожд още щом я видял, не се стърпял и й направил доста нецензурен комплимент.

Има подозрения, че след това двамата се виждат многократно, след като нашата певица изнася концерти на Острова на свободата. Слухове, които тя не опровергава, а напротив, подклаждаше през годините. За връзката им говори и фактът, че в Куба българката се превръща в мегазвезда, а много деца днес са кръстени на нея. Нещо, което няма как да се случи без благословията на вожда.

Хитрост


Италианската актриса Лолобриджида пък намира път до сърцето на Кастро като журналист и фотограф. Тя е командирована от италианската телевизия “Рай Уно” в Хавана, за да направи интервю и филмов портрет с Фидел. В ония години достъпът до него не е никак лесен. Той е добре охраняван заради десетките опити за покушение.

Когато двамата се срещат, Джина вече е секссимволът на света. Тръгнала от третото място на конкурса “Мис Италия” през 1947 г., тя вече е изиграла световноизвестните класики „Фанфан Лалето“ (1952) и „Парижката Света Богородица“ (1956). Срещала се с някои от най-големите звезди на Холивуд по онова време, включително Бърт Ланкастър, Тони Къртис, Франк Синатра, Рок Хъдсън и Шон Конъри. Джина обаче проявява огромен интимен интерес към митичния Кастро. Красавицата не криела, че се интересува от него не като от политик, а като мъж. Като специалист по тънката част той много добре осъзнавал това и се отдал на романса. Двамата прекарват цели 12 дни заедно.


Предразсъдъци


В своя живот Лолобриджида никак не робува на предразсъдъци, за които казва, че няма никакво време. Нещо повече, тя заявява, че любовта е „най-добрата козметика“. Когато започнала да трупа годинки, казвала: „Жената на 20 е като лед, на 30 се затопля, а на 40 е много гореща.“ Когато се среща с Кастро, Лолобриджида е именно на 47 години. Между бурната любов тя все пак намира време и да направи кадри за филма. Но като се връща в родната си Италия, той е потулен. Унгарският драматург Жолт Пожгай по-късно разработи мита, че лентата е открадната, като превърна любовната среща в пиесата “Джина и Фидел”. Тя се играе в Сатиричния театър и у нас, където в ролята на Лолобриджида се превъплъщава Нона Йотова. Кастро пък е актьорът Кирил Ефремов.


Съпруг


В началото на своята кариера Джина Лолобриджида има съпруг, който е бил неин мениджър. Италианката се омъжва за лекаря от словенски произход Мирко Скофич и му ражда син, кръстен също Мирко. Развеждат се след 25 години брак през 1971 г. , малко преди изкусителката да пристане на Кастро.

"Имала съм много любовници и все още имам. Много съм разглезена. През целия си живот съм имала твърде много обожатели", откровеничи Джина през 2000 г.

През 2018 г. тя получи звезда на холивудската Алея на славата. Все пак тя критикува Холивуд, казвайки, че договорите в меката на киното заробват актьорите