0

Д ванадесети април е трябвало да бъде поредният работен ден за Алексей Моренец, оплешивяващ 41-годишен мъж, за когото се твърди, че е хакер на руското военно разузнаване.

Смята се, че работата на Моренец за агенцията, често изписвана със съкращението ГРУ, е включвала използване на специално оборудване за пробиване на системи за безжично свързване с интернет и проникване в компютрите на жертвите.

Дванадесети април е трябвало да бъде поредният работен ден за Алексей Моренец, оплешивяващ 41-годишен мъж, за когото се твърди, че е хакер на руското военно разузнаване.

Смята се, че работата на Моренец за агенцията, често изписвана със съкращението ГРУ, е включвала използване на специално оборудване за пробиване на системи за безжично свързване с интернет и проникване в компютрите на жертвите.

В обвинителен акт на ФБР, който бе публикуван вчера, се казва, че той е работил в Бразилия, пътувал е два пъти до Рио де Жанейро в опит да проникне в мрежите, използвани от служители на антидопингови организации преди и по време на Олимпийските игри през 2016 година. Според обвинителния акт той е ходил в швейцарския град Лозана и там е бил в хотел, близо до мястото, където бил отседнал високопоставен служител на агенция за борба с допинга. Той е помагал на други да получат достъп до безжичната мрежа, която е ползвал служителят.

Но в този пролетен ден, когато Моренец пристигнал на паркинга на хотел "Мариот" в Хага, нещата се развили зле за него и трима негови руски колеги. Той, Алексей Минин, Олег Сотников и Евгений Серебряков попаднали в засада и били задържани от агенти на холандското контраразузнаване, докато опитвали да пробият системата за безжично свързване с интернет на Организацията за забрана на химическите оръжия.

Тази сцена бе разказана с необичайни подробности вчера в американския обвинителен акт и на драматична пресконференция в Холандия.

Холандците публикуваха снимки на дипломатическите паспорти на четиримата мъже, които са с поредни номера, показаха електронно оборудване за подслушване в багажника на колата, евро и банкноти по 100 долара. Но сред най-изобличаващите доказателства е касова бележка от такси, която се твърди, че е иззета от Моренец и показва, че на 10 април той е пътувал от централата на ГРУ в Москва до международното летище в столицата.

Новинарски организации, в това число Асошиейтед прес, опитаха да намерят информация, която да подкрепи твърденията. Повтори се лутането по дирите на двамата предполагаеми агенти на ГРУ след отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му в Англия или след като САЩ обвиниха 12 служители на ГРУ през юли в извършване на хакерски атаки с цел намеса в президентските избори през 2016 г.

Часове след като бе оповестено името на Моренец, руският информационен уебсайт РБК се свърза с таксиметровата компания, издала бележката и потвърди автентичността й.

Мъж, чиито имена и дата на раждане съвпадат с тези на Моренец, е продал колата си през 2004 г. и при продажбата е посочил като свой адрес Военния университет към министерството на отбраната в Москва. Това става ясно от база данни за регистриране на автомобили, която бе проверена от АП.

Руски медии също намериха информации в потвърждение на връзките на Моренец с военните.

Руският новинарски уебсайт "Проджект" разговаря с петима негови бивши състуденти, включително трима възпитаници на факултета по информационни технологии във Военно-космическата академия "А. Ф. Можайски". Те разпознаха Моренец на снимката, публикувана от Холандия, а двама други студенти казаха, че личните му данни съвпадат с тези на човек, който е бил в техния курс, който е завършил през 1999 г.

Опитите на АП да се свърже със състудентите чрез социалните мрежи не се увенчаха с успех.

Серебряков, на 37 години, посочен от ФБР като друг специалист по хакерски дейности на терен, изглежда, води скромен живот на аматьор спортист и специалист по криптография. През 2011 и 2012 г. е играл в руската аматьорска футболна лига. На уебсайта на лигата Серебряков е отбелязан като "свободен агент" и изглежда е сменил няколко отбора, но винаги е играел за клубове от северозападната част на Москва. В този район се намира и мозъчен тръст на министерството на отбраната, където той е работил навремето и е написал проучване от 16-страници по криптография, публикувано през 2014 г. и все още достъпно в интернет. Според ведомството този мозъчен тръст, наречен Център за специални изследвания, се занимава с проучвания на "сигурност на комуникациите и и информационни системи".

Серебряков и Моренец имат и сходни пътнически документи. На снимките, показани от холандското министерство на отбраната, се вижда, че паспортите на двамата са с поредни номера.

Минин, 40-годишен мъж с къса черна брада, се твърди, че е наел скромния седан на групата в Холандия. Той е извършвал куриерски услуги за държавно дружество, което отговаря за държавните зрелостни изпити в Русия, показват документи. Според електронна таблица Минин е доставял изпитни документи в гимназия в югоизточната част на Москва и там е обозначен като служител на държавен отдел за "специални комуникации".

Базата данни за регистрирани коли показва, че Минин е написал като свой адрес ул. Народного ополчения" 50, военно поделение 22177. Четириетажната бежово-жълта сграда на този адрес е с ограда, на която е изобразена петолъчката на министерството на отбраната. Там се намира военната академия към министерството, една от най-престижните школи за офицери на военното разузнаване.

Данните показват, че той е купил и продал поне три автомобила от 2000 до 2004 г., включително едно алфа ромео.