Кашкавалът най-евтин на едро в Пловдив, сиренето - в Добрич

Кашкавалът най-евтин на едро в Пловдив, сиренето - в Добрич

На 6 места в България цените на замразените пилета на едро тръгват от 4 лв./кг

Най-евтиният кашкавал на едро в страната през миналата седмица се продаваше в Пловдив и можеше да се вземе по 7 лв. килото, сочат данни на борсовата статистика. Най-високата цена от 14 лв./кг за масовия кашкавал „Витоша“ за периода бе отчетена в Сливен. Средната цена бе на ниво от 10,04 лв./кг.

Кравето сирене бе най-достъпно - по 4,75 лв./кг на едро, в Добрич, а


максималната котировка от 8,12 лв. бе във Велико Търново


Интересното е, че в старата ни столица минималната цена бе на същото ниво. Под 5 лв. за кило на едро - по около 4,90 лв. кравето сирене, можеше да се купи още в Хасково и Сливен. В същото време над 7 лв. се предлагаше млечният продукт по борсите в Благоевград и Ловеч. За миналата седмица бе отчетено покачване на средната цена с 1,9% до 5,97 лв./кг.

През миналата седмица слънчогледовото олио се продаваше на едро най-евтино под тепетата - по 1,65 лв. за литър в пластмасова бутилка. Най-високата цена от 2,40 лв. бе отчетена в София, но в столицата най-ниската бе 1,69 лв./л. Минимални цени от 2 кинта и нагоре за литър за растителната мазнина бяха регистрирани в Бургас, Кърджали и Смолян, сочат още данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). В петък


средната цена на олиото на едро в страната бе 1,92 лв. за литър


2,60 лв. за килограм бе минималната цена на едро на замразените пилета през миналата седмица и тя бе регистрирана в Ямбол. До 3 кинта за кило бройлерите можеше да се купят още и в Ловеч, а в Бургас цената им бе точно на тази граница. Най-високата цена от 4,95 лв./кг бе отчетена в Добрич. Минимални цени от 4 кинта и нагоре на борсите бяха отчетени още във Велико Търново, Кърджали, Сливен, Стара Загора и Хасково, или общо в 6 града в страната. В София замразените пилета се предлагаха по борсите от 3,10 до 4,80 лв./кг. Пилешкото замразено месо се продаваше средно по 3,91 лева за килограм на едро в края на седмицата, сочи още статистиката на ДКСБТ.

Ябълките на едро в края на миналата седмица поевтиняха с почти 6% до 0,96 лв./кг.

В същото време обаче гроздето поскъпна с 4,8 на сто до 1,96 лв. за килограм. Цената на портокалите падна с 6,6% до 1,27 лв./кг. Лимоните се търгуваха по 1,78 лв./кг.

Оранжерийните домати се продаваха през минала седмица по 2,04 лв. за килограм. За периода оранжерийните краставици поскъпнаха с 11,7 на сто и се търгуваха по 2,49 лв./кг, а картофите средно по 0,68 лв./кг на едро. Цената на зелените чушки се понижи с 1,5 на сто до 1,55 лева за килограм. Червените чушки поскъпнаха с 3% и се продаваха на едро по 2,04 лв./кг. Морковите поевтиняха 2,9 на сто и се търгуваха на борсите средно за 0,67 лв./кг. Зелето поскъпна с 6,5% до 0,66 лв. за кило.

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро, се повиши през миналата седмица с 1,15 на сто до 1,393 пункта. През последните два месеца показателят е без особени промени. Базовото му ниво - 1,000, е от 2005 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.