Касата ще плаща PCR тестовете, дава двойно за лечението на заразени

Касата ще плаща PCR тестовете, дава двойно за лечението на заразени

Националната здравноосигурителна каса ще плаща за PCR тестовете на пациенти, които трябва да бъдат приети в болница, като окончателното решение ще бъде взето идната седмица, тъй като преговорите продължават.. Изследването обаче ще бъдат препоръчително, а не задължително. Освен това се вдига цената за лечението на заразени.

Другата седмица ще продължим с обсъждането и най-вероятно ще подпишем Анекс. Диалогът с Българския лекарски съюз е конструктивен. Все още дискутираме заплащането на PCR тестовете, като те със сигурност ще се правят по преценка на лекаря преди хоспитализация, но няма да имат задължителен характер. По отношение на клиничната пътека за лечение на COVID-19, цената й ще бъде увеличена. Сумата, която дискутираме е около 1200 лв. или почти двойно на сегашната“, обясни пред „Телеграф медиа“ Багряна Маркова, началник на Пресцентър и протоколни дейности в НЗОК. По думите й, след като се изготви Анексът, той трябва да бъде публикуван в Държавен вестник и два след това ще влезе в сила.

Досега клиничната пътека беше малко над 600 лв., но след преговори с Българския лекарски съюз фондът реши, че вече ще дава на болниците по 1200 лв. Отделно се увеличават и всички останали пътеки с акцент на инфекциозните, за да може да се покрият PCR-тестовете.

За разходите свързани с коронавирус, НЗОК ще извади от резерва си 40 млн. лв., което е половината от общата сума в него. Това обяви председателят на Надзорния съвет на касата Жени Начева, цитирана от clinica.bg. Очаква се новите цени да бъдат разписани в Анекс до 13 юли и да влязат в сила от 1 август.

Колко точно ще е средното увеличение на пътеките,  все още не се знае, правим разчети, каза зам.шефът на БЛС проф. Николай Габровски. Дали обаче на пациентите ще се прави PCR преди прием, остава въпрос на лелкарска преценка, като в това отношение болниците имат различни политики, добави той. Да се иска пациентът да заплаща теста, обаче не е редно, нито може да бъде условие за хоспитализация, обясни и зам.-миснитър Жени Начева.

Друго решение, което Надзорният съвет е взел днес е, че се разделя клиничната пътека за ражданията, като вече има пътека за нормално раждане и пътека за секцио. Тази за нормално ще е с цена 1100 лв., а тази за секцио – 960 лв. Надзорът заедно с Лекарския съюз е обсъдил и евентуална промяна в механизма за отчитане на болниците, така че касата да може да плаща парите на лечебните заведения по-бързо, а не с месец закъснение, както е в момента. Очаква се от 1 август да започне въвеждането на този принцип на отчитане. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.