Картофопризводители отчитат разходите си за борба с вредителите до петък

Картофопризводители отчитат разходите си за борба с вредителите до петък

До края на работната седмица (29 май) изтича срокът, в който земеделските стопани трябва да представят отчетни документи за извършените дейности по третиране на картофените насаждения. Това съобщиха от пресцентъра на Държавен фонд „Земеделие”.  Документите се приемат в областните дирекции на разплащателната агенция.

Кандидатстването по схемата се извърши в периода 9 март – 15 май тази година, а субсидиите се очаква да бъдат изплатени най-късно до 22 юни . От нея могат да се възползват малки и средни предприятия – земеделски стопани, които отглеждат картофи на площи с размер над 1 дка.

Утвърденият от УС на ДФ „Земеделие“ финансов ресурс по схема за държавна помощ „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по „Национална програма от мерки за контрол на почвени неприятели по картофите от сем. Телени червеи (Elateridae)“ е в размер на 1,8 млн. лева за 2020 г.

По схемата ще се компенсират разходите за препарати за химичен контрол на почвените вредители по картофите от сем. Телени червеи, разрешени у нас. Производителите могат сами да изберат  продукта за защита, като се подпомагат до 100% от стойността му, но не повече от размера на държавното подпомагане на хектар по продукти и не повече от 850 лв./ ха (с включен ДДС).

За подпомагане се приемат разходи  за продукти за растителна защита, които са извършени след подаване на заявлението за кандидатстване в ДФЗ, но преди дейността по контрол на вредителите да е започнала.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.