Картини на Долорес Дилова на „Шипка“ 6 и във филм с Никълъс Кейдж
2

Картини на Долорес Дилова на „Шипка“ 6 и във филм с Никълъс Кейдж

Художничката Долорес Дилова представя около 50 картини, излезли от ателието й в последните 2-3 години, в изложбата „Неизбежни часове“ в галерията на СБХ на ул. „Шипка“ 6 до 10 ноември. „Неизбежните часове“ за творчество идват за Дилова след срещи с природата, с обсебващи места, които са й въздействали така силно, че е невъзможно да не изрази това въздействие.

Предоставила е авторско право на нейни картини в имение в Портланд, САЩ, за заснемане на холивудския филм “Картината” (The Picture) с участието на Никълъс Кейдж. Всяка една история има ново начало в картините, местата заживяват нов живот в тях, отвъд реалността. Те променят художничката наблюдател, а една промяна не остава статична, води до други трансформации, влияе, рефлектира в работите, в състоянията, изразени в нейната живопис.

Долорес Дилова се вълнува как понякога на пръв поглед случайното неизбежно води в нови посоки. Всичко е било и ще бъде верига от неизбежни връзки, последователни натрупвания, на които тя придава нов смисъл. Нейното творческо кредо е с искреност и откровеност, без специални концепции и извън теченията и определенията за модерност да върви по своя път. Това, което я владее, е цветът – дълбочината му, нюансите, ролята му в предаването на лично внушение за мястото, за преживявания и срещи.

Последно нарисуваните картини са рефлексия от дългоочаквано, но несбъднато пътуване – един поглед през завесата на ограниченията...

Долорес Дилова е родена през 1960 г. в Плевен. Рисува от 7-годишна и на тази възраст става носител на награда от конкурс за детски рисунки в Италия с председател на журито Хенри Мур. По-късно тя завършва живопис в Художествената академия в София при проф. Иван Кирков. Участвала е в изложби в Австрия, Франция, САЩ, Русия, Англия, Гърция, Италия, Унгария и др. Самостоятелни изложби е имала в София, Париж, Канзас сити (САЩ), Аоста (Италия), Драма (Гърция), Берлин, Амстердам, Лондон, Москва, Хангджоу (Китай), Белград и др.

Долорес Дилова е носител на множество национални и международни награди. Предоставила е авторско право на нейни картини в имение в Портланд, САЩ, за заснемане на холивудския филм “Картината” (The Picture) с участието на Никълъс Кейдж. Включена е в албум „50 жени художнички в българската живопис за периода XIX-XX век“, спонсориран от руския княз Никита Лобанов-Ростовски.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.