0

Х удожничката Долорес Дилова представя около 50 картини, излезли от ателието й в последните 2-3 години, в изложбата „Неизбежни часове“ в галерията на СБХ на ул. „Шипка“ 6 до 10 ноември. „Неизбежните часове“ за творчество идват за Дилова след срещи с природата, с обсебващи места, които са й въздействали така силно, че е невъзможно да не изрази това въздействие.

Художничката Долорес Дилова представя около 50 картини, излезли от ателието й в последните 2-3 години, в изложбата „Неизбежни часове“ в галерията на СБХ на ул. „Шипка“ 6 до 10 ноември. „Неизбежните часове“ за творчество идват за Дилова след срещи с природата, с обсебващи места, които са й въздействали така силно, че е невъзможно да не изрази това въздействие.

Предоставила е авторско право на нейни картини в имение в Портланд, САЩ, за заснемане на холивудския филм “Картината” (The Picture) с участието на Никълъс Кейдж. Всяка една история има ново начало в картините, местата заживяват нов живот в тях, отвъд реалността. Те променят художничката наблюдател, а една промяна не остава статична, води до други трансформации, влияе, рефлектира в работите, в състоянията, изразени в нейната живопис.

Долорес Дилова се вълнува как понякога на пръв поглед случайното неизбежно води в нови посоки. Всичко е било и ще бъде верига от неизбежни връзки, последователни натрупвания, на които тя придава нов смисъл. Нейното творческо кредо е с искреност и откровеност, без специални концепции и извън теченията и определенията за модерност да върви по своя път. Това, което я владее, е цветът – дълбочината му, нюансите, ролята му в предаването на лично внушение за мястото, за преживявания и срещи.

Последно нарисуваните картини са рефлексия от дългоочаквано, но несбъднато пътуване – един поглед през завесата на ограниченията...

Долорес Дилова е родена през 1960 г. в Плевен. Рисува от 7-годишна и на тази възраст става носител на награда от конкурс за детски рисунки в Италия с председател на журито Хенри Мур. По-късно тя завършва живопис в Художествената академия в София при проф. Иван Кирков. Участвала е в изложби в Австрия, Франция, САЩ, Русия, Англия, Гърция, Италия, Унгария и др. Самостоятелни изложби е имала в София, Париж, Канзас сити (САЩ), Аоста (Италия), Драма (Гърция), Берлин, Амстердам, Лондон, Москва, Хангджоу (Китай), Белград и др.

Долорес Дилова е носител на множество национални и международни награди. Предоставила е авторско право на нейни картини в имение в Портланд, САЩ, за заснемане на холивудския филм “Картината” (The Picture) с участието на Никълъс Кейдж. Включена е в албум „50 жени художнички в българската живопис за периода XIX-XX век“, спонсориран от руския княз Никита Лобанов-Ростовски.