Картина на Тулуз-Лотрек за € 300 000 показват в София

Картина на Тулуз-Лотрек за € 300 000 показват в София

„Жената котка“ е била собственост на царското семейство

Картини за милиони са изложени в галерия музей „Класика“ на столичната улица „Юрий Венелин“ 32 до края на юни. Само шедьовърът на Анри дьо Тулуз-Лотрек „Жената котка“ е на стойност над 300 хиляди евро, твърди историкът д-р Георги Генов.

Той е дал цяло състояние, за да откупи картината на постимпресиониста Лотрек (1864-1901) от частна колекция в Истанбул, съобщава неговият мецанат акад. Васил Гюзелев. „Жената котка“, създадена през 1895 г., някога е била притежание на българското царско семейство, но е продадена от наследниците на цар Борис ІІІ.

Над 130 новооткрити творби на стари майстори са изложени в галерията на д-р Генов, съобщават от ВИП Комюникейшън. В сбирката присъстват работи на почти всички български класици – Иван Табаков, Васил Стоилов, Никола Танев, Давид Перец и много други. Посетителите могат да видят лимитирана серия

 

литографии на Пабло Пикасо

 

произведения на известния италиански художник Лео Мазинели (1902-1983) и т.н. Почти всички картини могат да намерят своите нови собственици в неделя, 17 юни, от 18 ч., когато в „Класика“ ще има търг. Само няколко най-ценни творби от музейния фонд на галерията няма да участват в наддаването, обясни управителят Виолета Панайотова. По време на събитието посетителите ще могат да научат и много любопитни неща за историята на показаните шедьоври.

Създател на галерия музей „Класика“, която вече 27 години е сред лидерите в културния живот на София, е историкът д-р Георги Генов. Той работи в секция „Македонски въпрос“ към БАН и освен галерията притежава и издателство, две книжарници (едната в Охрид), ателиета и др. 

По време на почивките си на Охридското езеро Георги Генов посещава средновековните паметници на Крали-Марковото царство, достигащи до Голо бърдо в Албания. Ръководи научни експедиции дотам, а в момента живее в Париж, където изгражда третата си галерия. Целта му е да направи български

 

културни центрове в Торонто

 

където е работил, в Охрид и, разбира се – в Париж. 

Член е на комитета „Юли Пинкас - Паскин“ и на едноименната фондация в България. Той и академик Гюзелев правят дарения на Софийската и Видинската община, където е роден художникът Жул Паскин, канят в България наши сънародници, които живеят и творят в чужбина, за да се изявяват на родна земя. 

На 20 юли в галерия „Класика“ ще бъде открита изложба на Еми Кулинска – Париж, и на проф. Георги Чапкънов.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.