0

К артината на американския художник, представител на попарта, Рой Лихтенщайн „Гола жена с весела рисунка“ (Nude with Joyous Painting) беше продадена на търг на аукционна къща „Кристис“ 46,2 млн. долара.

Картината на американския художник, представител на попарта, Рой Лихтенщайн „Гола жена с весела рисунка“ (Nude with Joyous Painting) беше продадена на търг на аукционна къща „Кристис“ 46,2 млн. долара.

Търгът под името ONE: A Global Sale of the 20th Century, който се е състоял в петък, се е провеждал едновременно в четири филиала на аукционната къща: в Хонконг, Париж, Лондон и Ню Йорк. Той е бил организиран вместо планирания за края на юни в Ню Йорк търг за произведения на съвременното изкуство, който беше отменен заради пандемията от коронавирус. Решението за провеждането му в нов формат дава възможност за участници от целия свят да се включат в наддаването и да придобият стойностни картини, изтъкват организаторите.

Работата на Лихтенщайн, изпълнена в неговата типична техника с точки, изобразява комиксова героиня. Картината е от 1994-та – 3 години преди смъртта на художника. Предварителната оценка на платното беше за 20-30 млн. долара.

Сред лотовете, продадени на същия търг, е била и картината на белгийския сюрреалист Рене Магрит „Триумфалната арка“. За нея са били дадени почти 22,5 млн. Купувач намерила и работата на Пабло Пикасо „Алжирски жени“ - една от серията от 15 творби, рисувани по мотиви от картината „Алжирски жени в своите покои“ на френския художник Йожен Дьолакроа (1798-1863). Тя била придобита за 29,2 млн. долара.