0

К арстен Вархолм спечели олимпийската титла в бягането на 400 метра с препятствия с чудовищен световен рекорд от 45.94 секунди. Норвежецът прати в историята собствения си световен рекорд от 46.70 секунди, поставен по-рано през сезона, като го коригира с невероятните 76 стотни. Това е не само най-силното бягане в историята на дисциплината, а и най-силното в историята на спринтовите дисциплини.

Карстен Вархолм спечели олимпийската титла в бягането на 400 метра с препятствия с чудовищен световен рекорд от 45.94 секунди. Норвежецът прати в историята собствения си световен рекорд от 46.70 секунди, поставен по-рано през сезона, като го коригира с невероятните 76 стотни. Това е не само най-силното бягане в историята на дисциплината, а и най-силното в историята на спринтовите дисциплини.

Американецът Рай Бенджамин също бяга много под стария световен рекорд на Вархолм, но 46.17 секунди му стигнаха за среброто. 

Бразилецът Алисон дос Сантос заслужи бронза с 46.72 секунди. Така и тримата медалисти бягаха под олимпийския рекорд на бившия световен рекордьор в дисциплината Кевин Йънг от Барселона 1992 – 46.78 секунди.

“Това е лудо. Най-големият момент в живота ми до момента. Тренирах като ш...н маниак. Снощи се мъчих да заспя, защото имах това специално чувство в гърдите. Това е като чувството, което имах като шестгодишен на Бъдни вечер. Чувството, което си мислиш, че никога няма да имаш отново, когато остарееш. Но го имах снощи. 

Бях толкова фокусиран върху получаването на последния медал в моята колекция и сега всичко е завършено. Трябва да си поставя нови цели – мисля, че все още не съм свършил”, сподели Вархолм минути след триумфа си с олимпийска титла и световен рекорд. 

Малайка Михамбо (Германия) спечели златото на скок дължина на олимпийския турнир по лека атлетика в Токио. Действащата световна шампионка в дисциплината Михамбо триумфира с лично постижение за сезона от 7.00 метра, което постигна в последния си шести опит.

Така тя лиши 34-годишната Бритни Рийс (САЩ) от втора олимпийска титла след Лондон 2012.

Четирикратната световна шампонка Рийс завърши с 6.97 метра и остана със среброто, както и преди пет години на Игрите в Рио де Жанейро, като стигна до място на подиума на трета поредна Олимпиада.

Шампионката от Африканските игри Езе Бруме (Нигерия) се нареди трета също с 6.97 метра, но взе бронза заради по-слаб втори най-добър опит от 6.90 срещу 6.95 метра на Рийс.