Карлови Вари – СПА-сение по чешки…
5

Карлови Вари – СПА-сение по чешки…

Насред красива планина, отдадени на спа и с бехеровката в ръка

Съчетание между красива природа, пронизващо свеж планински въздух, омайваща зеленина и почивка в истинския смисъл на думата – говорейки за тази сякаш магична комбинация едно от най-подходящите места в това отношение несъмнено е приказното чешко градче Карлови Вари. Световно известно с филмовия си фестивал, прочутата напитка бехеровка, лечебните минерални извори и сбъдването на спа мечти, то е задължителен пункт в списъка на всеки уважаващ себе си пътешественик, който иска да се откъсне от индустриалното градско ежедневие поне за малко и да съчетае магическата целебна сила на околната среда с пречистващо въздействие на културния туризъм.

Възхитителните панорамни гледки ще ви привикват от всеки ъгъл и до последно ще се чудите на коя точно красота да спрете жадния си авантюристки поглед. Градът е малък, а 

спокойствие и архитектурни шедьоври дебнат отвсякъде.

 Не случайно още самият Гьоте се прехласва по обаянието на мястото. „Има само три града по света, в които бих искал да живея: Ваймар, Карлови Вари и Рим.“, споделя веднъж той на Вилхелм фон Хумболт.

Разположено в западна Чехия, в историческата област Бохемия, градчето се е сгушило точно между планината Крушне хори и Славковската гора, където топлите води на река Тепла се срещат с тези на р. Охрже. Намира се на около 130 км от Прага и на около 340 км от Бърно, така че, ако решите да стигнете до Карлови Вари, ще можете да се отбиете и до чешката столица. Действително, едно от първите неща, които ще забележите с пристигането си, са заобикалящите целия град зелени площи и гори, настанили се в забележителните 43 % от областта. Голям процент от територията му заемат и термалните извори. Именно те

преди повече от 600 години стават основната причина за създаването на града

 и дават старт на богатата му история.

Това се случва още през далечната 1370 г., когато кралят на Бохемия и император на Свещената римска империя – Карл IV, се влюбва в местността по време на престоя си в близкия замък Локет. Докато е на лов из околните диви гори, той случайно се натъква на един от лечебните горещи извори и решава, че няма как да опази толкова голямо богатство само за себе си. Като добър владетел, основава обществена баня, която по-късно получава името Карлови Вари (Карлови Бани) в негова чест. Скоро районът придобива статут на населено място, а чудотворният ефект на лековитите води толкова се прочува, че все повече богати фамилии започват да издигат в района луксозни жилища.

Така,

някогашното малко селище бързо се превръща в прочут курорт

 и любимото кътче за отдих на европейската аристокрация. Всяка година с присъствие тук се разписват императори, царе, творци и богаташи от целия континент. Сред най-почетните гости на града са например Бетовен, Моцарт, Паганини, Шопен, Гогол, Фройд, Франц Йозеф I, Петър Велики и разбира се Гьоте, който до края на живота си остава най-верният му посетител. 

Основите на модерния спа туризъм пък се полагат още в началото на 18-ти век с издигането на първия обществен спа център в лицето на Млинската колонада. Почти столетие след това от магичните свойства на тукашната природа започват да се интересуват и бележити учени като Давид Бехер и д-р Йозеф фон Льохнер, които с публикациите си още повече популяризират мястото. Първият дори 

създава през 1807 г. прочутия билков ликьор бехеровка,

 на който не бива да пропускате да се насладите при посещението си. Любопитно е, че първоначално е произведен като лекарство за стомах, но впоследствие добива широка популярност в цялата страната, като и до днес местните го произвеждат. Всъщност самите те определят тайнствената напитка като 13-тия лековит извор на града и дори са й посветили музей – Музеят на бехеровката, който също си струва да посетите.

Всъщност историята на градчето е изписана и по импозантните фасади на самите сгради. Разхождайки се из очарователните му улички, можем да разпознаем архитектурни бижута от куп епохи: барок, класицизъм, неоренесанс, модернизъм, арт нуво. И все пак това, което остава запазена марка на курорта непременно са елегантни колонади, заради които наричат Карлови Вари още Градът на колонадите. Освен че са гордостта на курорта, днес именно те приютяват минералните извори, като всяка от тях си има своя история. Първата от 5-те колонади, Млинската, е и най-голямата, и най-стара сред тях, по дизайн на архитекта Йозеф Житек, проектирал и Националния театър в Прага. Тръжната колонада пък се намира точно на склона под ловния замък на Карл IV и в центъра й стои гейзерът Вридло – „бащата” на останалите местни извори. За съжаление обаче 

оригиналната баня, построена от императора, е унищожена от хитлеристите,

 а на нейно място се извисява бездушна соцконструкция, посветена на Юри Гагарин.

Освен в Колонадите обаче, на „спа-сение“ по чешки можете да се порадвате и в няколко  от историческите сгради или в невероятните хотели, които предлагат всякакви удобства и балнеолечение. Неслучайно сред гостите на луксозните здания и санаториуми ще открием и много хора, страдащи от различни хронични заболявания. Голяма част от тях впоследствие споделят, че минералните води тук действително са им помогнали в процеса на лечение.

Изключително любопитен е и ритуалът на местните за пиенето на минералната гореща вода. Тя се налива в порцеланови бардучета (които можете да си купите като сувенири) и докато пиете от нея на малки глътки – бавно трябва да се разхождате под колонадите на града...  Движението, съчетано с пиенето,  казват местните, е изключително важно, защото само така лечебните свойства на водата се усвоявали напълно от организма. Всъщност доказано е, че водата на цели 12 от изворите може да се пие с лечебна цел. Най-топлият –  Вридло е с температура 73 градуса по Целзий и потича от дълбочина 3000 м, а средната температура на останалите е 40 градуса – колкото и на бехевовката, за която разбрахме, че е 13-тият „лечебен“ ручей. А, освен основните 12 в района има още около 300 минерални извора.

И въпреки че чудното градче е най-вече място за релакс, тук ще имате възможността да видите най-различни забележителности и да се отбележите на интересни локации в околностите. Едно от тях е най-известният хотел на града – Grandhotel Pubb, който има вид на изящен бароков дворец. Именно той е дом на Международния филмов фестивал „Карлови Вари“ и по този случай неведнъж в него са се отбивали хиляди известни личности. А феновете на агент 007 знаят, че през 2006 г. хотелът е 

използван и за снимките на един от филмите за Джеймс Бонд – „Казино Роял“.

 Лентата се отбелязва и на още една точка в местността – прочутият замък Локет, от който започва историята на Карлови Вари. Той е отворен за посетители, така че също не е за изпускане за любознателния турист. Намира само на 12 км от града и ще ви накара да се потопите напълно в някогашната средновековна атмосфера. Ненапразно е наричан “Непревземаемият замък на Бохемия”. Заради дебелите си стени и поради факта, че е заобиколен от река Охри и от трите си страни, действително дворецът е бил изключително труднодостъпен.

Не забравяйте да се разходите също из улицата Stara Louka, на която можете да се отбиете в някое от ресторантчетата и да опитате местни кулинарни предложения като например известните вафли. Ще откриете и много магазинчета за сувенири, пълни с хиляди видове бардучета, керамични, порцеланови и стъклени изделия и разбира се – бехеровка! Там ще може да се полюбувате и на едни от най-красивите сгради в града, повечето строени през 19-ти век, но всяка притежаваща своите отличителни белези.

А ако искате да обхванете цялата прелест на мястото само с един поглед, можете да го направите от наблюдателната кула „Диана“, извисяваща се на 547 метра на един от хълмовете над града. Тя предлага възхитителна панорамна гледка, а за да стигнете до нея ще може да предприемете чудна разходка по една от пътеките, водещи в тази посока…

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.