Карина Ангелиева: Трябва да ускорим иновациите чрез подкрепа на млади изследователи

Карина Ангелиева: Трябва да ускорим иновациите чрез подкрепа на млади изследователи

Сега повече от всякога трябва да обединим усилията си и заедно да ускорим развитието на иновациите, основани на фундаментални научни изследвания. Това трябва да стане чрез подкрепа на млади изследователи и насърчаване на тяхната научна кариера, заяви зам.- образователният министър Карина Ангелиева по време на видеоконференция на Съвета по конкурентоспособност на Европейския съюз в част „Научни изследвания“.

Тя подчерта, че е необходимо да се засили работата и върху т.нар. „отворена наука“. „Тя ще ни помогне да се справяме с бъдещи предизвикателства и да гарантираме икономическите интереси на ЕС“, смята Ангелиева.

Целта на онлайн заседанието бе да се обсъди ролята на европейските научни изследвания и иновации в отговор на пандемията от Covid-19. Тема на дискусиите бе и инициативата на Европейската комисия за съставяне на план за действие с конкретни мерки. Българският министър с ресор наука смята, че Европа трябва да е независима по отношение на научните изследвания. Ангелиева допълни, че за да е по-голяма ефективността на инвестициите в научни разработки, трябва да се избягват фрагментацията и дублирането.

„В момента България картографира целия си научен капацитет, включително по отношение на инфраструктурата и оборудването“, посочи зам.-министърът. По думите й е необходима гъвкавост за осигуряване на по-бързо финансиране и по-леки административни процедури по отношение на проектните предложения, свързани с Covid-19. „Трябва да работим и за по-добра комуникация между научната общност и обществото“, завърши заместник-министърът.

В рамките на заседанието представителите на държавите членки обмениха информация за предприетите от всяка страна мерки в научноизследователски и иновационен план. Участниците се обединиха около тезата за необходимостта от координирано сътрудничество. Европейските министри бяха единодушни, че работата по обновяване на плана за действие трябва да продължи и да бъдат определени конкретни дейности в средносрочен и дългосрочен план.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.