0

А ртгалерия НДК ще посрещне изложбата „Брекзит форевър”, организирана от Съюза на българските художници, секция „Карикатура”. Експозицията от над 40 произведения е вдъхновена от един от важните въпроси на Стария континент – излизането на Великобритания от Европейския съюз. Официалното откриване на експозицията е на 28 ноември от 18 ч.

Артгалерия НДК ще посрещне изложбата „Брекзит форевър”, организирана от Съюза на българските художници, секция „Карикатура”. Експозицията от над 40 произведения е вдъхновена от един от важните въпроси на Стария континент – излизането на Великобритания от Европейския съюз. Официалното откриване на експозицията е на 28 ноември от 18 ч.

Сред 15-те български имена, чиито карикатури ще могат да видят почитателите на това изкуство в НДК, са сатирикът на в. „Монитор“ Ивайло Цветков, Димитър Атанасов, Майя Чолакова, Никола Георгиев-Кайо, Анатоли Станкулов и др. Куратор на изложбата е Валери Александров-Валекс. Освен творби на български автори, в изложбата са включени и работи на артисти от Турция, Италия, Северна Македония и Румъния. Всички те представят своята интерпретация по въпроса за бъдещето на Обединеното кралство след Брекзит.

Вотът на националния референдум на Острова, който подкрепи британското напускане на ЕС с 52% на 48% през 2016 г. постави Великобритания пред серия от вътрешнополитически и външнополитически предизвикателства. Последваха сложни преговори, свързани с условията на излизане на страната от ЕС, които доведоха до трудно извоюване на сделка и до сериозна политическа криза в самата Великобритания. На Острова ще има избори на 12 декември.

Изложбата може да видите всеки ден от 29 ноември до 10 декември между 11 и 18 ч. в Артгалерия НДК. Входът за посетители е свободен.