Караулът в „Левски“ се смени

Караулът в „Левски“ се смени

Смяната на собствеността в "Левски" е факт. Досегашният собственик Спас Русев напусна управлението и беше избран нов Надзорен съвет.

Така новият мажоритарен акционер е Георги Попов, който е близък сътрудник на Васил Божков и е известен като голям левскар. Освен него, в Надзорния съвет попадат още Александър Тумпаров и Михаил Тодоров. Новият Надзорен съвет беше избран с пълно мнозинство.

Александър Тумпаров пък е един от съдружниците в "Еврофутбол". Осем години е бил управител на букмейкърската компания и има 30-годишен опит в развлекателната индустрия.

Общото събрание беше открито от Ангел Станков, а първа точка в него беше приемането на доклада на Управителния съвет за състоянието на Дружеството за 2018 г. Той беше приет с мнозинство.

Втората точка на събранието беше докладът на одитора за дейността на дружеството през 2018 г., който също беше приет с мнозинство. След това беше приет и годишният финансов отчет. Всички тези документи бяха предоставени на обществеността още на 5 март.

Четвъртата точка в дневния ред беше изборът на одитор, като беше предложен "Желязков ООД 2004", който изготви и последния одит на Левски. По тази точка имаше възражения, но и тя беше приета от Общото събрание.

Също така стана ясно, че между акционерите няма да бъде разпределена печалба за миналата година, тъй като такава няма натрупана. Годишният финансов отчет показа, че само за 2018 г. загубите са в размер на около 4 млн. лв.

При първото си изказване Георги Попов предложи да не се освобождават от отговорност досегашните членове на Надзорния и Управителния съвети на клуба, като тази точка беше приета с бурни аплодисменти от участниците в Общото събрание.

Изпълнителният директор Павел Колев коментира на пресконференцията след Общото събрание на "сините" стратегията за изплащането на задълженията на клуба.

"Стратегия има, но конкретни срокове е трудно да се посочат в момента. Най-голямата причина е, че част от тези задължения са натрупани назад във времето и тепърва предстоят разговори за начина на плащане, дали да се разсрочат и в какъв размер да се платят. Стратегия има, но има доста контрагенти, с които да се говори. Най-спешно беше да подсигурим лиценза за Европа, то стана факт още преди Общото събрание. Ние ви информирахме, че то е свършено, а струваше и пари. Оттук-нататък има няколко неща за правене. Чисто стратегически за нас е важно да изчистим репутацията на клуба. През годините за съжаление Левски се беше превърнал в синоним на некоректен партньор. Това ще приключи", коментира той. 

"Ще опитаме да изградим отношения на честност, това важи и за трансферната политика и привличането на играчи. За съжаление, в момента бизнес-моделът в България изисква ограничения. Другото е риск, който често е неоправдан. Следващите ни задачи ще са с приоритет ДЮШ, която гълта 6-7% от бюджета, той ще стане поне 15%. Там ще има доста промени в методиката и начина, по който се интегрират играчи в първия отбор. Ще имаме много работа с левскарската общност. Ще се опитаме да разберем всичко за тях, каква възраст, пол, място и т.н. са те. Искаме да намерим място за правилна комуникация с тях, защото те са най-важната ни таргет-група. Дали един клуб у нас може да се самоиздържа? Сложно е да се отговори, но по принцип е възможно. Става въпрос за клубове с голяма фенска маса, който може да ги привлече, без да зависи толкова от резултатите и успехите. Да, те помагат, но те са нещо временно във футбола. Колкото и дълго да продължи доминацията на даден клуб, тя винаги приключва", добави Колев. 

"Трябва да има една база от фенове, която подкрепя винаги отбора, независимо от всичко. Изискват се доста неща за това, ние сме наясно какво трябва да се направи, има много да се свърши. Футболът в целия регион е в една и съща ситуация, която не е никак розова. Трябва да предприемем действия за промени не само в нашия клуб, но и за футбола като цяло като бизнес - и юношески, и детски футбол, защото от това зависят много неща", каза още изпълнителният директор. 

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.