Карантинираните подават искане за подвижна урна до три дни преди вота

Карантинираните подават искане за подвижна урна до три дни преди вота

Избирателите, поставени под задължителна карантина или задължителна изолация ще гласуват с подвижни избирателни кутии, като срокът за подаване на заявленията е не по-късно от три дни преди изборния ден. Това са внесли от управляващите между първо и второ четене на Закона за извънредното положение, с който трябва да се регламентира как ще гласуваме на предстоящите избори.

Карантинираните ще се вписват в списъка за гласуване с подвижна избирателна кутия след извършване на проверка в съответната регионална здравна инспекция. Вносителите са записали, че броят на членовете на секционните избирателни комисии е не по-малко от трима членове, назначени при спазване изискванията на Изборния кодекс.

МС ще обезпечава изборния процес с всички необходими средства

за защита, като разходите за тях се включват в плансметката за изборите.

Предизборната кампания ще се провежда при спазване на въведените противоепидемични мерки.

ЦИК ще трябва да проведе разяснителна и обучителна кампания за гласуването по време на извънредна епидемична обстановка.

Вносителите предлагат при произвеждане на избори през 2021 г. по време на извънредна епидемична обстановка

министърът на здравеопазването съгласувано с главния държавен здравен инспектор

да въвеждат противоепидемични мерки, свързани с изборния процес.

Централната избирателна комисия въз основа на противоепидемичните мерки с решение ще определя организацията на изборите и гласуването на избирателите, включително на избирателите, поставени под задължителна карантина или задължителна изолация съгласно Закона за здравето.

По- рано през деня и от ДПС внесоха своите предложения. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.