0

О тсъствието на карантиниран заради COVID-19 защитник отложи за 30 март разпоредително заседание по дело за незаконно притежавана колекция от 1 680 монети, сред които има екземпляри от  епохите на траките, древния Рим и средновековието .

Отсъствието на карантиниран заради COVID-19 защитник отложи за 30 март разпоредително заседание по дело за незаконно притежавана колекция от 1 680 монети, сред които има екземпляри от  епохите на траките, древния Рим и средновековието .

Извън монетите полицаите са иззели от дома на 63-годишния Ангел Янков още  430 артефакта, като цялата сбирка е била оценена от експерти на 29 138 лв. От прокуратурата са повдигнали две обвинения: за незаконно притежание на културно-исторически ценности и за огнестрелно оръжие заради намерени в жилището на колекционера пушка от руско-турската война, барабанлия пистолет от същото време и дамски пистолет.

На колекцията полицаите попаднали след сигнал на информатор от средите на иманярите, който пробвал да купи няколко от ценните предмети, но срещнал категоричен отказ от притежателя им - авиоинженер, работил някога в правителствения отряд по времето на Тодор Живков, а след това известно време в две страни от арабския свят.

Малко преди да бъде задържан в дома си, намиращ се на двадесетина метра от сградата на ОД на МВР – Стара Загора на улица „Кольо Ганчев“ N 64 А Янков прекарал втори тежък инсулт, въпреки това е бил държан в ареста 4 денонощия, коментираха неговите адвокати. Те припомнят, че през лятото на 2018-а от клиента им са били прибрани 53 135 лв., 9 444 щатски долара, 10 швейцарски франка и 2 490 евро. Парите били лични спестявания и полузаконно все още не са му върнати. Пак по думите на защитата оценката на нумизматичната колекция и останалите артефакти била повече от спорна. Проточването на досъдебното производство и разнасянето на сбирката от Стара Загора, в Сливен и София поставило под заплаха целостта и автентичността й.

Юристи с дългогодишна практика припомнят, че сходна е била историята със сребърните накити на болярка от двора на средновековния крънски деспот Елтимир /Алдемир/, които били иззети от казанлъшки бизнесмен през есента на 2017-а година.

Делото все още не окончателно приключено въпреки първоначалната присъда съкровището да бъде предадено на музея в Града на розите.