Караниколов: Следващата сряда ще започнат да се изплащат помощи на 881 фирми

Караниколов: Следващата сряда ще започнат да се изплащат помощи на 881 фирми

Следващата седмица в сряда ще започнат да се изплащат парите по процедурата за безвъзмездна помощ за фирмите, които ще получат от 3 000 до 10 000 лв. До момента са одобрени 881 микро и малки предприятия. Това каза в ефира на Нова телевизия министърът на икономиката Емил Караниколов.

В края на следващата седмица ще започне и схемата за средните предприятия, при която фирма ще може да тегли до 300 000 лв., а ББР ще покрива до 80% от заема. Гратисният период ще е 3 години. “Мерките които се приемат, са ни по чергата, а даването на едни ще е за сметка на други”, коментира Караниколов, като допълни, че ако бяхме в Еврозоната, щяхме да разполагаме с по-голям ресурс.

250 000 служители запазиха работните си места

с мярката “60 на 40”, като схемата ще просължи да работи и да се разширява. Например тези с данъчни задължения ще може да получават заплата, дори да не платили борчовете си. Караниколов смята, че 2020 г. ще е тежка не само заради случващото де в България. “Ние сме отворена икономика, зависим от това, което се случва в света и у нас”, поясни министърът.

Според него с влизането ни в Еврозоната ще се появяват повече инвеститори с интерес към банковия сектор, а кредитният рейтинг на България ще се подобри. “Оптимист съм, че юли месец България ще влезе в банковия съюз - за това работихме”, каза още Караниколов. Той изтъкна, че няма как страната да загуби от закупените акции на ПИБ. Те представляват малко над 18% от дружеството, а преди процедурата от Брюксел са получени указания, че

частни инвеститори трябва да закупят най-малко 30%

от дружеството. В момента се преговаря с акционерите, за да може държавата да влезе в управителния или в надзорния съвет на банката. Имената и ще станат ясни най-късно във вторник следващата седмица. Относно разликата в емисионната цена от 5 лв. на акциите и балансовата цена от 8 лв. Караниколов посочи, че това се дължи на различен механизъм. “Ако говорим за цена от 2.50-3 лв., това е цена за акция или по-малък обем от акции, а тук се получава по-голям проспект,” завърши той.

Икономическият министър напомни, че за последните 10 години никой не е приеман в Чакалнята, а трудната работа тепърва предстои. “В Чакалнята има още много работа. Тепърва имаме много за вършене, за да станем пълноправен член”, допълни той.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.