Караниколов: Държавните бензиностанции няма да се строят с пари от бюджета (ОБНОВЕНА)

Караниколов: Държавните бензиностанции няма да се строят с пари от бюджета (ОБНОВЕНА)

Повече данъчни складове ще доведат до по-добри цени на горивата, смята министърт

Има независима комисия за контрол върху горивата, която си върши работата, коментира министърът на икономиката Емил Караниколов в ефира на БТВ в отговор на критикита на президента Румен Радев, че държавата не се е справила с регулацицията на сектора.

Караниколов обърна внимание на мерките, предприети от държавата през последните три години. Той припомни, че три служби са формирали звено, които контролират данъчните складове, рафинерии. „Прие се Закон за горивата, който беше приет със сериозни протести, с корекция от КЗК, че законът не създава достатъчна конкуренция, той беше преработен“, обясни Караниколов една от стъпките какво прави държавата за горивата.

Министърът припомни, че държавата притежава два данъчни склада, които притежават допълнителни празни обеми – идеята на управляващите тези обекти да преминат към новото държавното предприятие. „Дадем ли допълнителни мощности – много други участници ще може да влязат на този пазар, което означава по-добри цени и по-голямо качество на горивата“, каза министърът.

На въпрос дали действията на държавата не подпомагат друг играч на пазара, икономическият министър отговори: „Държавната компания дава възможност за повече публичност и прозрачност, ние не казваме, че само държавата ще може да ползва складовете, а напротив – колкото повече участници, толкова по-добре“. Караниколов допълни, че според КЗК няма достатъчна конкурентност в момента, становището е от миналата година.

По думите му по време на пандемията е имало много динамични цени на горивата и са засечени разминавания между ниските цени на петрола и цените по бензиностанциите.  На критиките, че държавата хем ще е участник, хем ще се регулара сама, Караниколов отговори, че законопроектът предвижда държавната петролна компания е публично предприятие, което да създаде търговско дружество. „То ще спазва всички правила на търговски принцип“, лаконичен бе Караниколов.

Именно на търговски принцип ще се определя и цената на горивото по държавните бензиностанции с разликата, че на потребителите ще се обяснява защо купуват горивото на тази цена, обясни министърът ролята на държавата. Освен горива на  бензиностанциите ще може да се зареждат и електрически автомобили. В момента водим преговори със стратегически инвеститори в производството на електромобили, които са поискали уверения, че ще бъде изградена инфраструктура.

Типът на станциите ще се определи след приемане на закона, ще бъдат най-малко два – голяма и малка. След това ще се търсят локации. "Търговското дружество ще си кандидатства за кредити и изграждането на бензиностанциите няма да става с държавни пари, от бюджета", каза Караниколов. "Държавата с 100 бензиностанции няма да е основен играч на пазар с 4500 бензиностанции, но хората ще може да видят реална получена стойност", обясни още министърът. 

"Целият свят се бори със сивия сектор, не може да се каже: "ако аз бях на власт няма да се краде", отговори министърът на изказване на президента Румен Радев.  "По-ниското ДДС не значи по ниски цени в ресторантите", коментира икономическият министър промяната в данъчната ставка за заведенията.  

"Ще получим 15 млрд. евро от ЕС заради пандемията. Парите ще бъдат безвъзмездни, но по проекти. Имаме задължения по "Зелената сделка" и сближаването на доставките", завърши Емил Караниколов.  

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.