Караниколов: Исканията за намаляване на ДДС са лавинни (ОБНОВЕНА)

Караниколов: Исканията за намаляване на ДДС са лавинни (ОБНОВЕНА)

До намаляване на ДДС трябва да се стигне само след много точен анализ, тъй като е лавинно - казваш, че един няма да плаща и вече всички искат да не плащат. Това коментира министърът на икономиката Емил Караниколов по време на брифинг в Министерски съвет по отношение на предложението ДДС на заведенията да се намали от 20 на 9%.

По думите му трябва да бъде внимателно анализиран фактът, че именно туристическият бранш беше ударен най-сериозно от пандемията от COVID-19 в световен мащаб. "Една такава временна мярка би помогнала на този сектор, защото ще има и последващи проблеми", коментира той.

Караниколов беше категоричен, че туристическият сектор е "на дъното" и дори банките трудно им отпускат кредити, като призова да им се даде глътка въздух. Ако бъде бъде наложена диференцирана ставка за туристическия бранш ще може да се прецени и как би повлияло на бюджета, ако това бъде въведено и в други сектори.

Ресорният министър обаче подкрепи и своя колега Владислав Горанов, като поясни пред медиите, че неговата работа е именно да се грижи за намаляването на разходите и трупането на приходи в бюджета: "Не търсете конфликт. Това е негово задължение. Ако днес всички решат, че не трябва да се плаща ДДС, утре няма да има пари за пенсии и заплати", продължи той. 

"Неговата основна функция е да пази държавния бюджет, всеки министър иска да помогне на своя сектор, но общата картина е в Министерство на финансите. Ако аз бях на неговото място, щях да бъда абсолютно на неговото становище", каза министърът на икономиката.

Туристическият министър Николина Ангелкова коментира, че възстановяването на туризма ще отнеме до 4 години. 

"Като министър на туризма няма как да не подкрепя една такава временна мярка и вярвам, че тя наистина ще бъде глътка въздух и за хотелиерите и за ресторантьорите.", коментира Ангелкова по-ниското ДДС за заведенията.

По отношение на туроператорите и туристическите агенции, Ангелкова поясни, че не влизат в обхвата на намаленото ДДС. Те обаче са включени в другото предложение от законопроекта за увеличаване на минималните осигурителни прагове. 

"Работим в посока вземане на допълнителни мерки, увеличи се и тавана  за подпомагане на микро и малки предприятия по линия на Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Ключовото значение за неговия рестарт имат пътуванията между отделните държави и възвръщането на доверието на хората в пътуванията, обобщи ресорният министър. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.