Караниколов: Държавните бензиностанции ще изсветлят пазара на горивата

Караниколов: Държавните бензиностанции ще изсветлят пазара на горивата

Целта е да се свали напрежението по отношение на цените и качеството на горивата. Така икономическият министър Емил Караниколов отговори на въпрос за това каква е целта държавата да има своя петролна компания, с каквото предложени днес финансовото министерство.

Предложението още е в процес на разработка. „Има обществен интерес по отношение на цените и качеството на горивата, трябва да изпълним и задължителните европейски директиви по отношение на държавния резерв”, заяви той. Съвсем скоро ще бъде качен законопроект за въпросното предложение за обществено обсъждане“, каза министърът на икономиката.

Караниколов увери, че дружеството ще спазва всички всички правила за конкуренцията на европейските икономики, а конкуренцията на пазара ще доведе до по-голяма яснота по отношение на цените и ще бъде от полза на потребителите.

Към предложението е включено и изграждането на нови бензиностанции в населени места из цялата страна и пътни артерии. Те ще осигуряват възможност и за зареждане на елетромобили, което е част от стратегията за нисковъглеродна икономика и опазване на околната среда.

„Създаването на държавно предприятие „Държавна петролна компания“ към министъра на икономиката, което да изпълнява всички функции на държавния резерв за съхранение и обновяване на резервите на петролни енергийни продукти, ще бъде благоприятно за цялата страна“ коментира вицепремиерът Томислав Дончев.

В отговор на въпрос на „Телеграф медиа” каква ще бъде минималната надценка в предложената държавна петролна компания, вицепремиерът Дончев коментира, че съвсем скоро на медиите ще бъдат предоставени конкретните параметри на предложението.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.