Караниколов: Държавата не може да бъде монополист със 100 бензиностанции

Караниколов: Държавата не може да бъде монополист със 100 бензиностанции

Влизането на държавата на пазара на горивата не може да създаде монопол или да попречи по някакъв начин на собствениците на данъчни складове, коментира министърът на икономиката Емил Караниколов в ефира на БНР.

Той подчерта, че по смисъла на търговския закон ще се създаде държавно предприятие, което да има бюджет от държавата по отношение на задачите, които досега държавният резерв имаше по управление на обектите за съхранение на гориво.Те не бяха допустими за участници на свободния пазар, тъй като не се водеха данъчни складове. С „освобождаването” им обаче ще има по-голяма конкуренция и по-качествено гориво.

"Държавното предприятие ще създаде търговско дружество. То ще работи на абсолютно конкурентен принцип. Средствата ще бъдат набирани като капитал, като кредит", обясни Караниколов. По думите му държавните бензиностанции няма да се изграждат със средства от държавния бюджет, а построяването им е още много далеч във времето.

Той коментира и действията, които правителството е предприело по време на извънредното положение, като посочи, че ключов приоритет на управляващите е било здравето на гражданите, а на второ място – да не се затварят всички сектори на икономиката. Във връзка с една от най-оспорваните мерки – схемата „60:40”, ресорният министър заяви, че тя е спасила 240 хил. работни места. Без нея безработицата в страната до този момент е щяла да достигне 18 на сто. Най-трудно ще се „изправят на крака” от туристическия сектор и авиацията, тъй като те трябва да спечелят обратно доверието на своите клиенти. Именно поради тази причина депутатите одобриха въвеждането на диференцирана ставка на ДДС от 9% за заведенията и ресторанти.

"Секторът на ресторантьорите беше абсолютно затворен. В него се изхранват около 300 хиляди души. Тази временна мярка е жизнено важна за сектора. Това ще ни даде база за анализ дали една такава мярка може да бъде приета и за други сектори'', така той обоснова решението на народните представители.

Според Караниколов България има потенциал да привлече инвестиции въпреки пандемията. От началото на годината у нас са сключени споразумения за сертификати за 220 млн. лева.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.