Караниколов: Чакалнята на Еврозоната е приоритет за България (ОБНОВЕНА)

Караниколов: Чакалнята на Еврозоната е приоритет за България (ОБНОВЕНА)

Чакалнята на Еврозоната е приоритет за България. Днес постигнахме много и се надявам, че съвсем скоро ще жънем и резултатите, които са вследствие на много труд, хора и експерти. Това каза в ефира на bTV министърът на икономиката Емил Караниколов.

Според него с влизането ни в Чакалнята на Еврозоната инвеститорите ще започнат да гледат с по-голям интерес към България. За последните 10 години никой не е допускан във Валутния механизъм.

„Единството наистина води до сила, а не както в момента едни посредствени опозиционерки и президента, за съжаление, получават директиви отвън по отношение на това да няма активна и силна прокуратура, да няма ревизия на приватизацията, не искат да се борим срещу олигархията и да влизат повече пари в държавата“, коментира министърът, като изтъкна, че Еврозоната е сред приоритетите на страната. Той изтъкна, че става въпрос за коментари във Фейсбук, които се коментират по цял ден.

Пътят на България към Чакалнята е свободен, след като последният проблем е решен – капиталовата ликвидност на една от банките у нас. Очаква се в петък да има още информация по темата. По думите му държавата е участвала в капиталовата адекватност на банката с „допустим портфейл“. „Ако бяхме обявили, че държавата от ден първи участва в тази процедура, нямаше да постигнем този ефект“, каза Караниколов, като допълни, че така е щял да демотивира инвеститорите от частния сектор.

Към момента еврото няма да се приема, а единствено ще влезем във Валутния механизъм. Въвеждането на единната валута може да стане след 3, 5 или повече години.

Вчера Световната банка излезе с прогноза, че българската икономика ще се свие с 6.2 на сто тази година. „Не мисля, че най-лошият резултат по отношение на БВП ще бъде българският – нашата икономика не спря“, увери Караниколов и каза, че малко след нас и Германия е намалила ДДС. „Не можем да си позволим чергата на Германия – само Бавария е с няколко пъти по-голям БВП от България“, допълни той. Според него е нормално финансовият министър да е против подобна отстъпка, защото всяка промяна в динамиката означава, че ще е за сметка на друг сектор.

Цените в ресторантите няма да паднат, но при памперсите и пюретата се търси такъв ефект, за да се стимулира и раждаемостта. Но няма как мярката да е за всички, тъй като разговорите ще продължат години. „ДДС не е приход за бизнеса, а минава през тях“, обясни Караниколов.

Той коментира и изграждането на държавните бензиностанции, с които ще дойдат повече участници на пазара. Цените от държавните колонки ще са реални и обекти, а не по-ниски, каза Караниколов. Той припомни, че в бензиностанциите ще има възможност за алтернативно гориво – водород и електричество. Може за бензиностанциите да се наема земя, но това е въпрос на анализ, който ще бъде предоставен след 4 месеца.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.