Караниколов: Българската икономика остана в кондиция по време на кризата

Караниколов: Българската икономика остана в кондиция по време на кризата

Страната ни влезе с много добри финансови и макроикономически показатели в кризата. Българската икономика остана в кондиция. За първото тримесечие българската икономика беше една от едва четирите с ръст в ЕС. Не затворихме цели сектори, но нашата икономика изцяло зависи от европейската. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на среща с представители на бизнеса в Пловдив.

По думите му в най-тежко състояние е секторът на услугите, но е запазено производството. „Ще стимулираме инвестициите с новия проект на Закон за индустриалните зони. Продължава да има засилен инвестиционен интерес към страната ни, който ще се увеличи с приемането ни в Чакалнята на Еврозоната. Сигурен съм, че скоро ще има голям стратегически инвеститор в България“, каза още министърът. Той обяви, че

над 200 хил. души са запазили работните си места

със схемата 60:40. Предстои тя да бъде удължена до 30 септември с нов дизайн.

Караниколов представи и някои от мерките за възстановяването и развитието на икономиката ни. Той посочи, че най-засегнати от кризата са били малките и средните предприятия, като подчерта, че под формата на финансови инструменти с публичен ресурс за периода на кризата, е ангажиран ресурс именно в тяхна полза. Караниколов изтъкна, че по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 (ОПИК) е обявена процедурата за подбор на проекти за микро- и малки предприятия. По думите му министерството на икономиката е успяло да осигури и допълнителни средства по процедурата, за да може всички кандидати да получат финансиране. Близо 27 000 фирми са подали проектни предложения.

Одобрени са вече за финансиране над 2200 проекта

от първите три оценителни сесии по процедурата и са подписани първите 880 договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.

Караниколов допълни, че в края на месец май Управляващият орган на ОПИК е обявил за обществено обсъждане и процедура за подбор на проекти за „Подкрепа за средни предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“, която се очаква да стартира следващата седмица. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е 200 млн.лв. Целта на процедурата за средни предприятия е осигуряването на оперативен капитал и за тях, каза още той.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.