Караниколов: Актуализацията на бюджета няма да касае приходната и разходната му част (ОБНОВЕНА)

Караниколов: Актуализацията на бюджета няма да касае приходната и разходната му част (ОБНОВЕНА)

Два машиностроителни завода отварят у нас следващата седмица

Повторната актуализация на бюджета няма да касае приходната и разходната част, коментира министърът на икономиката Емил Караниколов в ефира на БНТ. Дефицитът остава 3,5 млрд. лева или около 3% от брутния вътрешен продукт на страната.

По думите му благодарение на добрата финансова и макроикономическа рамка в България,


няма нужда страната да тегли дълг.


Според първия вариант на бюджета, приет миналата година, държавата можеше да изтегли близо 2,8 млрд.лв, но не се е възползвала и от тях.

Икономическият министър подчерта, че ключова роля за предприемането на бъдещи действия ще изиграе анализа на потреблението, който се очаква да излезе до няколко дни - какво се случва с потреблението, със секторите,какво се случва в големите европейски държави, с които имаме стокообмен.

Втората актуализация на бюджета е свързана с решението на Европа да подпомага държави, засегнати от пандемията от COVID-19. Всяка членка на Европейския съюз (ЕС) ще има държавни гаранции – за България те ще бъдат в размер на 310 млн. лв., така че да бъдат предоставени средства както на предприятията в Европа, така и на българския бизнес.

Той припомни, че миналата седмица беше подписано тристранното споразумение между синдикати, работодатели и държавата. Именно в него е „залегнало” какви трябва да бъдат следващите действия по отношение на пандемията, бизнеса, икономиката и дори образованието. Приоритет на споразумението е влизането на България в Шенген и Организацията за икономическо световно развитие (ОИСР).

По отношение на инвестициите, ресорният министър поясни, че


до май месец инвестициите в страната са били на стойност 220 млн. лв.,


въпреки пандемията.

„До две седмици ще отворят два завода за машиностроене в Пловдив”, обясни той, като допълни, че се водят преговори с голяма компания в сферата на автомобилния сектор и ел. автомобилите. Очаква се до септември-октомври вече да има конкретно решение на въпросния инвеститор.

Според изследване от последните дни бюджетът е загубил 505 млн. лв. за миналата година от ДДС и акцизи при горивата.

„Контрабандата и сивата икономика са нещо, с което се борят всички държави”, заяви той по случая. Караниколов беше категоричен, че преди разписването на Закона за горивата от ресорното му министерство не са били наясно кои от бензиностанциите са ведомствени и кои не. Тяхната регистрация обаче вече е в ход.

„България направи всичко възможно, за да не затвори на 100% икономиката си”, констатира той, като даде за пример други държави, където безработицата е над 10 на сто. Ресорният министър обобщи, че без мярката 60 на 40 безработните щяха да са още 250 хил. души

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.