Каракачанов предлага три нови мерки в подкрепа на аграрания сектор

Каракачанов предлага три нови мерки в подкрепа на аграрания сектор

Иска държавният резерв да се обновява само с БГ стоки

Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов внася в МС още три нови мерки в подкрепа на българския аграрен сектор. Аргументите за това са вече приетите предложенията за облекчаване на режима за засяване на новата реколта и за забрана на вноса на селскостопанска продукция, по преценка на земеделския министър.

Сега според лидерът на ВМРО са нужни и допълнителни. Според него трябва да има обновяване на държавния резерв и военновременните запаси с консервирани храни и млечни продукти с произход България. 

За целта пък на Държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси“

да бъдат отпуснати 30 млн. лева.

Според Каракачановя това щяло пряко да подпомогне българските земеделие, животновъдство и хранително-вкусова промишленост в една трудна година като настоящата.

Второто предложение предвижда предоставяне на

допълнителна субсидия от Държавен фонд „Земеделие“

за производството на всички видове зеленчуци за 2020 г. в размер на 150 млн. лева. Така цяло да се гарантира производството на български зеленчуци за тази година, както и . и увеличаването на площите, заети от тях през тази и следващата година.

Третата мярка е осигуряване на земеделските производители с необходимите консумативи като: фуражи и добавки към тях, семена, разсад, торове, препарати за растителна защита, резервни части за селскостопанската техника, системи за капково напояване и др. необходими за производството на плодове и зеленчуци.

За тази цел Каракачанов предлага да се предоставят

безлихвена целева кредитна линия както на земеделските производители

за закупуване, така и на вносителите на консумативи – за тяхното осигуряване на пазара.

Според него така ще бъдат преодолени рисковете от провал на реколта 2020 и изпадане в продоволствена криза.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.