Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов се е тествал за COVID-19 и теста е бил отрицателен, като това е станало преди 5 дни. Това съобщи самият Каракачанов по Нова телевизия.

Той благодари за мерките, които е взело правителството, като уточним, че разпространението на кроонавируса е много по-малко от другите държави. По думите му засега основната цел е да се предпази населението, а именно колкото се може по-малко хора да бъдат заразени, а евентуалните жертви – минимални. "Но това ще мине. Отсега е разумно обаче да се мисли за икономическите мерки“, коментира той. 

Каракачанов обясни, че от ВМРО имат свои предложения за икономическите мерки за справяне и напомни, че трябва да се направи всичко възможно. Военният министър оредели мерките взети от правителствоото като добри, но обясни,че те предлагат по-гъвкави подход, включително и ваучери за туристически курорти.

"Основен бизнес в България е туризмът. В момента, в който падне извънредното положение, вместо да се юрнат в чуждите държави, българите да ползват българските услуги“, даде пример той. По думите му след коронавируса трябвало така да завъртим колелото, че парите отново да се върнат в българската икономика.

Въпреки това смята, че като свърши извънредното положение, поне месец ще бъде необходимо на фирмите, за да възстановят дейността си. "Ако бъдат притиснати от банките - ще фалират", доабви той. Основният ресурс на България била земята, а тя се използва на примитивно ниво, обясни Каракачанов и допълни, че липсва овощарството, животновъдството, зеленчукопроизводството и от там - преработвателната дейност.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Гешев предлага мораториум върху актуализирането на заплатите на съдиите

Главният прокурор на Република България Иван Гешев поиска от Прокурорската колегия да предложи на Пленума на Висшия съдебен съвет приемането на решение за налагането на мораториум до края на 2020 г. върху актуализирането на основните месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, на съдебните служители в Прокуратурата на Република България, както и да се дадат препоръки на административните ръководители на органите на съдебната власт за ползването от магистрати и служители на платения годишен отпуск по време на извънредното положение.  

България приветства старта на преговори със Скопие и Тирана за ЕС

България приветства приемането на положително решение за започване на преговори с Република Северна Македония и Република Албания, което е важно както за сигурността на региона, така и за доверието на гражданите на тези страни в европейските институции, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Държавата ще поеме заплатите и осигуровките в културните институти

Осигурява се субсидия за изплащане на брутните трудови възнаграждения и за начисляване на дължимите осигурителни вноски от работодател на работещите в държавните културни институти, осъществяващи дейности в областта на сценичните изкуства, съобщиха от МС.