Каракачанов: Няма масова продажба на имоти на МО

Каракачанов: Няма масова продажба на имоти на МО

Няма масово продаване на имоти, собственост на Министерство на отбраната, твърденията на депутатите от „Атака“ са лъжа. Така отговори вицепремиерът и министър на отбранта Красимир Каракачанов на обвиненията от страна атакистите, които инициираха изслушването му в парламента.  Според атакистите имало „фрапантни примери“ за продажба на имоти на цени, далеч под реалната им стойност, и продадени цели „острови и полуострови“.

По време на изслушването в парламента обаче Каракачанов бе категоричен – всички имоти са продадени на търг. Дори според него, откакто оглавява министерството, броят на продадените имоти намалял. В презентация пред депутатите Каракачанов отчете, че в последните 3 години са продадени само 16 имота, като респективно- 2017 г.-10 имота, 2018г.-2 имота и 2019г.-4 имота, а за сравнение през 2009 г. - 192 имота. По думите му продажбите се извършват по Закона за държавната собственост.

„Когато аз съм бил министър, няма свръх продажба на имоти. Напротив – продавани са най-малко. Първото ви обвинение, което тиражирате в медиите, е лъжа. Не се продават острови, полуострови, архипелази и жълти павета. Може би си мислите за Крим и Чукотка. Политиката ми не е да продавам, а да съхранявам и е видно от фактите, които ви излагам“, изтъкна Каракачанов.

Той посочи още, че някои от въпросните имоти с отпаднала необходимост не могат да се ползват, а за охраната им годишно се харчат милиони.  За това лансира и идеята имотите на министерството да не се продават, а върху тях да се строят жилища за военнослужещите, като по думите му в страната имало около 3500 военни, които нямали жилища, като 1200 от тях били в София, а министерството плащало част от наемите им. Той се похвали, че за пръв път министър на отбраната връща имоти на Министерството на отбраната.

"Политиката ми е да съхранявам", заяви още Каракачанов. Той даде да се разбере, че целта му е върху военните имоти министерството да придобият жилища. В същото време обаче за някои от имотите не се явявал никой или само по един кандидат на търговете.

След обвиненията на атакистите, министърът ги обвини, че търсят евтин политически дивиденти и ги разкритикува, че когато на МС са гласували сделките от „Атака“ винаги са ги подкрепяли.

Беше засегната и темата за недостига на кадри в армията. За нея Каракачанов обясни, че за 2018 г.постъпилите в казарма са 157 повече от 2017г., а за 2019 г. са 400 повече от 2018 г. Той отново наблегна на военното обучение в училищата, като заяви, че с министъра на образованието са се разбрали да бъдат увеличени часовете и да бъдат създадени летни курсове. Той съобщи, че демографската криза , в която се намирала България, допринасяла за недостига, както и това, че 40% от подаващите молби в армията били със здравословни проблеми. Въпреки това той отчете, че преди 3 години във ВВС е подавал 1 човек за едно място, а за другите войски под 1 човек, в моменти за сухопътни войски били 1,7, близо двама човека за едно място, а за ВВС за едно място се явявали 7 човека. „Това е добра тенденция“, отчете министърът. Той лансира и идеята си за връщане на наборната армия. Като пример даде Германия и Франция, които обмисляли това. Каракачанов разкри, че са приготвили закон, който бил за доброволната военна служба, а до 3 години се надявал да се върне наборната военна служба.

В кулоарите на НС възникна напрежение между депутати от „Атака“ и вицепремиера Каракачанов. „Чакай, Краси ела да си говорим“, каза Десислав Чуколов от „Атака“, а Павел Шопов каза: „На главния прокурор, той ще проверява сделките“. От своя страна Красимир Каракачанов му отговори: „Стига вика бе Шопов. Шопов, моля те изкъпи се най-накрая“, но уточни, че няма да прави шоу.

След това в кулорите засегна темата за мигрантите, като обясни, че нелегалното преминава на границата е престъпление. По думите му, ако не можело да се реши проблема с тях по границата между Турция и Гърция, трябвало да се използва сила. Той определи позицията на премиера Борисов да се реши кризата с дипломация като правилна. В същото време обаче подчерта, че границата е неприкосновена и не може да бъде пресичана безнаказано. „За мен е най-важното, че Турция не допуска нелегалните мигранти да вървят към България. Преди да пратиш силата, трябва да правиш дипломация. Ако ние можем с дипломация да спрем потока, добре, ако не можем – ще използваме сила, всичката позволена от закона“, заяви Каракачанов. Той уточни, обаче, че няма да се стреля с картечници, но ще се използват водни струи, шокови гранати и газови гранати. „Не може някой да мисли, че може да нахлуе в България безнаказано поне докато аз съм министър“, закани се Каракачанов. Той бе категоричен, че с премира Борисов били на едно мнение, че, ако някой тръгне да прави подобни изстъпления, каквито има в Гърция, България трябва да упражни сила.

От думите на министър Каракачанов стана ясно, че обтегнатия ластик, за който говореше преди седмица вече се е отпуснал, защото исканията им били изпълнени- за доброволната служба, за неизбежната отбрана, 300лв пенсия, военното обучение в училище. Той бе категоричен, че проблема бил в това,че научил за неща, които се правят от МВР в басейнова дирекция Пловдив през медиите. „Смятате ли ,че това е нормално“, попита риторично. Министърът заяви, че кадри на ВМРО е нямало, само един общински съветник, който бил викнат на разпит, но бил освободен. Той отрече дори да е виждал директорката на басейнова дирекция.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.