Каракачанов: Ако ВМРО-ДПМНЕ спечели изборите в Северна Македония, преговори за ЕС няма да има

Каракачанов: Ако ВМРО-ДПМНЕ спечели изборите в Северна Македония, преговори за ЕС няма да има

"Ако ВМРО - ДПМНЕ спечели изборите, ще втвърди позицията спрямо България, преговори за евроинтеграция няма да има. Така след 20 години с вас ще си говорим как да защитим правата на македонците в Албанската провинция "Македония". Това каза лидерът на ВМРО, министър на отбраната и вицепремиер на Република България Красимир Каракачанов в интервю за македонска телевизия във връзка с евентуална промяна на управляващите след изборите.

Той добави, че няма нищо против албанците и ги уважава, защото знаели какво искат.

"Вие чули ли сте между албанците в Македония, в Албания и в Косово да има спор какъв език говорят или каква им е историята? Те са по-паметни от нас и знаят какво искат. Ако питате албанците какви са македонците, те ще ви кажат - българи. Ако питате власите в Македония как викат на македонците, ще ви кажат - "булгари". Така викат власите на македонците. Ако попитате сърбите нагоре, какви са македонците, ще ви кажат "булгараши". Добре де, какво излиза?", попита още военният министър.

Вицепремиерът коментира срещата на лидерите на ЕС за Западните Балкани, а на въпрос дали България е новата Гърция за Македония, Каракачанов отговори, че България никога не е била Гърция за Македония, а че винаги е била приятел на Македония. Той даде да се разбере, че българският премиер Бойко Борисов никога не е казвал, че страната ни ще наложи вето на Македония по пътя й към ЕС.

"Той не казва вето. Напротив, България каза: "Да", ние сме съгласни да има преговори между ЕС и Македония, но датата, от която ще започнат преговори, ще зависи от това кога ще се разберем за историята", добави Каракачанов и уточни, че Гърция допреди една година казвала категорично "Не", а ние сме били "За" преговори.

По думите му, за да имало стимул правителството в Скопие да поработи малко, а не да чака наготово, ние сме казвали: "За" сме, но преговорите ще започнат тогава, когато приключим с тези глупави спорове".
Той посочи, че от 6 месеца насам процесът на Съвместната мултидисциплинарна комисия по историческите и образователни въпроси между България и Репубика Северна Македония е блокиран от представителите на Македония.

"Няма напредък. Няма желание за напредък", посочи още Каракачанов. По думите му съставът на комисията от стана на съседката ни била абсолютно политизирана, а част от нея даже през цялата си научна кариера били фалшифицирали историята на Македония, съответно и на България.
Каракачанов изтъкна, че никой няма нищо против Македония. Той припомни, че страната ни първа е признала държавата.

"Като искате да има македонска държава, кои са македонците в нея? Защо в държавата Македония сърбите са сърби, слагат сръбските знамена, албанците са албанци, власите са власи, а само българите са македонци?", попита още той.

По думите му никой не бил казвал, че Охрид е български, само че не можело да спреш един български турист, като отиде в Охрид, и да не се сети за Цар Самуил. Каракачанов обърна внимание, че македонските политици не искат да участват в проекти, които биха били добри и полезни за хората в Македония.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.