Каракачанов: $87 млн. са ни дали САЩ безвъзмездно за военно оборудване

Каракачанов: $87 млн. са ни дали САЩ безвъзмездно за военно оборудване

От 2008 г. до този мандат сумата е 126 млн. долара

За мандата на правителството от 4 май 2017 г. до края на 2019 г. с предоставените безвъзмездни кредити от правителството на САЩ на българската армия са предоставени различни видове отбранителни продукти и свйрзани с тях услуги на обща стойност 87 237 534 долара. Това обяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в парламентарния контрол. 

По думите му правилния термин бил безвъзмезден кредит, като обясни, че това са пари, които няма да връщаме. Министърът отговори на Павел Шопов от "Атака", който обяви, че безвъзмезден кредит е все едно дървено желязо.

Каракачанов изброи, че САЩ са предоставили на България различни видове отбранителни продукти и материално оборудване - специализирана автомобилна техника и резервни части за нея, безпилотни летателни системи и резервни части, навигационно и комуникационно оборудване, компютърно такова, плавателни средства, парашутно десантно имущество, принадлежности за джипиес системи и др. 

Министърът на отбраната каза още, че от 2008 г. до този мандат от САЩ са ни предоставили общо 126 млн. долара. 

Каракачанов обясни, че допълнително сме били получили специализирани лодки със спомагателно оборудване за 1 227 308 долара. Сущо така оборудване за езикови лаборатории и курсове за изучаване на езици, както и целево финансиране по международна програма за езиково обучение, като по тях са обучени 174 военни. Каракачанов изтъкна, че е извършено и безвзмездно бучение на 97 души в България от мобилни екипи на Пентагона. По думите му били получени и 14 500 паунда от посолството на Великобритания за обучение във ВМУ във Варна.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.