Караянчева към ИСС: Бъдете връзката между гражданите и държавната власт

Караянчева към ИСС: Бъдете връзката между гражданите и държавната власт

Председателят на парламента Цвета Караянчева пожела на членовете на новия Икономическия и социален съвет с достойнство и упоритост да отстояват интересите на българските граждани. "Пожелавам ви все по-леко и убедително да постигате толкова необходимите за обществото ни съгласия по най-важните икономически и социални въпроси за бъдещето. Следвайте своя основен принцип - съгласие и единство за доброто на България", заяви Караянчева по време на първата пленарна сесия на новия ИСС.

Еврокомисарите по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж - Мария Габриел, и по работни места и социални права - Никола Шмит, също участват в дистанционния форум. Сред гостите е и вицепремиерът Томислав Дончев.

Караянчева поздрави членовете на ИСС с избора за председател на гражданския парламент на България - Зорница Русинова, и за началото на първата пленарна сесия на новосформирания ИСС.

Пред вас стои нелеката задача да бъдете връзката между гражданското общество и държавната власт по въпросите на икономическото и социално развитие на страната ни, обърна се към членовете на ИСС председателят на парламента. Тя изтъкна, че ИСС вече 17 години успешно изпълнява консултативните си функции.

По думите й най-важното качество, което отличава ИСС от други институции, е неговият разностранен експертен потенциал и връзката с гражданите. 

"Затова позициите на ИСС по основни икономически и социални въпроси са изключително важни за дейността на законодателната власт. Връзката между гражданите и законодателната власт е същността на демократичния процес и вие сте основна част от него", каза председателят на парламента. Тя подчерта, че по тази причина позициите, които ИСС изразява и отстоява, са сред най-верните ориентири на народните представители. Затова според нея е важно членовете на ИСС да изпълнят дълга си към обществото като постигат съгласие по позициите на съвета и да се водят от принципите на солидарност и равнопоставеност, и да поставят цели, които допринасят за благосъстоянието на хората.

Председателят на НС изрази увереност, че бъдещата дейност на ИСС ще бъде още по-ясно публично изразена и ще даде нов тласък в справедливото и успешно управление на страната ни.

Караянчева пожела на новия председател на ИСС умело и успешно да ръководи институцията, която има своята отчетлива роля в европейския път на страната ни.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.