Карадайъ: В условията на пандемия трябва по-отговорно отношение към изборния процес (ОБНОВЕНА)
3

Карадайъ: В условията на пандемия трябва по-отговорно отношение към изборния процес (ОБНОВЕНА)

ДПС отново постави въпросът за машинното броене на бюлетините и секциите в чужбина

За първи път имаме избори в условия на пандемията и тези условия предпоставят едно по-отговорно отношение към изборния процес от всички участници във вота.Това коментира лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по време на консултациите с президента Румен Радев за датата на вота. Заедно с него бе заместникът му Йордан Цонев, както и депутатът от движението Хамид Хамид.

По думите му за ДПС освен общите проблеми, които имат всички останали партии, имат и един партиен проблем при провеждане на избори в условия на пандемия. "За никой не е тайна, че нашата кампания не разчита на медии, а се води очи в очи, лице в лице, от врата на врата с избирателите и в условия на пандемия ще имаме още една задача да намерим начина за провеждане на предизборна кампания.", каза Карадайъ.

Изтъкна, че има доста неща, които трябва да се направят от различните органи на власт в държавата, за да се  гарантираме и живота и здравето на българските граждани ,както и едни честни избори, така че самите участници във вота да имат доверие в изборния процес. 

Той поясни, че много пъти са поставяли въпросът за гарантиране на конституционните права на българите, както в чужбина, така и у нас. Тези  проблеми обаче така и не намерили решение. От неговите колеги като такъв бе определено ограничението в ИК за броя на секциите в чужбина до 35, като поясниха, че от години нашенците зад граница фактически са със суспендирани права. Всъщност ДПС не веднъж са внасяли промени в ИК за премахване на това ограничение, както и за прехване на уседналостта.

Иначе Карадайъ поясни, че ако има внесени предложения за промени, те щели да дадат своя принос. Относно идеята за гласуване по пощата от ДПС дадоха да се разбере, че тя не е много приложима в родни условия и дадоха за пример случилото се последните месеци в САЩ. "Ако как  големите демокрации не могат да  гарантира доверие в изборния процес, аз се съмнявам, че неопитна демокрация като нашата ще успее", каза Цонев.

Относно камерите в секциите от ДПС напомниха, че именно те са внасяли такива предложения, но са били отхвърлени. По повод за машинното гласуване Карадайъ обясни, че сегашния модел е сгрешен. От ДПС дадоха да се разбере, че продължават да настояват за 100 % машинен вот или 100 % машинно преброяване на хартиените бюлетини.

Той припомни, че при предишното разглеждане на ИК в парламента са призовали да се концентрират върху проблемите - големият брой на недействителни гласове, което би се минимизирало от включване на машините, както и да се ограничи субективния елемент в броенето на гласовете, за да се повиши доверието в резултатите на изборите, а на трето място - огромният брой сгрешени, подправени, неподписани секционни протоколи, които допълнително ерозирали доверието в резултата от изборите. Според него обаче призивът им не се чул, а се наложил ИК  и модел на машинно гласуване, където се смесват хартиеното и машинно гласуване, както и ръчното отчитане на двата резултата, което е допълнителна предпоставка за още по-голям брой сгрешени протоколи и недоверие в изборите.

Радев напомни, че ИК ще бъде отворен за подвижните урни и ги призова да разгледат и другите предложения - гласуването по пощата, включването на ОИК и други. Карадайъ пък поясни, че промени в изборните правила непосредствено преди вот никога не са приемали добре както в страната, така и в чужбина от международните организации.

Илияна Йотова и Радев поискаха промени обществените медии да отразяват и малките партии. Цонев поясни, че темата за медиите е свързана с тази за финансирането на партиите, но ДПС останали сами по нея, като не получили подкрепа дори и от президентската институция. Той напомни законовите промени на ДПС за ограничаване на субсидии и даренията, които така и не били приети.  "Внимателно ще чуем предложенията на всички онезеи, които разчитат на медийна кампания, и ще дадем своя принос за това така, че резултатът да е справедлив и за нас, тези, които не разчитаме много на медийна кампания, отвърна пък Карадайъ.

ДПС поиска да чуе от президента кога смята да насрочи парламентарните избори, както и каква е логиката при определяне на датата. Той на свой ред поясни, че имало много неизвестни - все още чакал подписването на договора за доставката на машините и здравния протокол, и чак след това можел да насрочи изборите. "Ще се постарая по най-бързия начин за дата", каза Радев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.