0

"Който бяга от историята, идва в нечисти намерения. Ние сме тук и помним, и благодарим на нашите герои за свободата и достойнството". Това коментира от Барутин лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

"Който бяга от историята, идва в нечисти намерения. Ние сме тук и помним, и благодарим на нашите герои за свободата и достойнството". Това коментира от Барутин лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Екипът на Централния лъч на ДПС почете паметта на жертвите от т. нар. „възродителен процес“ в доспатското село Барутин. Председателя на ДПС Мустафа Карадайъ заедно със зам.-председателя Йордан Цонев, евродепутата Атидже Вели и кандидатите за народни представители от област Смолян и Пазарджик положиха венци и цветя пред чешмата-паметник в селото.

Пред събралите се лидерът на ДПС каза, че всяка година през месец март, тук в Родопите, се прекланяме пред героизма на нашите съграждани от Барутин, Корница, Брезница и Лъжница. Те са наши герои, защото в името на идентичността, честта, достойнството, свободата и демокрацията те дадоха живота си, заяви още Карадайъ. „За съжаление, след 49 години от тези събития, някои хора не искат да ги знаят или искат да ги изкривят“, допълни той.

Когато през 1972г. хората са се събрали тук пред този чинар, някои типажи днес от трибуната на НС заявяват, че такива събития не е имало и тези хора са се самонаранявали. Това го каза Красимир Велчев, който е зам.-председател на ГЕРБ, каза Карадайъ.

Лидерът на ДПС припомни, че  ДПС призова ГЕРБ да се разграничи от Красимир Велчев, но разграничение нямаше. „Напротив, по време на гласуването бяха единни. За ГЕРБ такива събития не е имало и тези хора са се самонаранявали, а тези хора тук в Доспат и Барутин гласуват за ГЕРБ и такъв род типажи идват тук да искат гласа на хората“, добави той.

„Ние не сме онези, които ще живеем в историята, но ние трябва да си извлечем поуките от нея. Онези, които се опитват да изкривят историята бягат от историята, а без тези поуки няма как да продължим напред. Този, който бяга от фактическата картина на историята не е с чисти помисли и намерения“, каза Карадайъ и заключи: „Затова ние всяка година идваме тук, за да си припомним историята такава, каквато е, за да си извлечем поуките. Да сведем главите пред героизма на жертвите на онова време. Героизма на хората, които отстояха свободата и достойнството. Тези хора направиха така, че днес България да има демократична Конституция и да живее в демокрация.“