Карадайъ на среща с младите от Ловеч

Карадайъ на среща с младите от Ловеч

Трябва да подготвим младите хора за новите професии, свързани с изкуствения интелект и роботизацията. В световен план те се развиват и навлизат в живота два пъти по-бързо, отколкото интернетът стана част от живота ни преди години. Това каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, кандидат на Движението за президент, на среща с младите хора в Ловеч. В нея участваха зам.-председателите на ДПС Станислав Анастасов, водач на листата на Движението в региона и Йордан Цонев.

"Младежката безработица е огромен проблем. Много млади хора са принудени да търсят препитанието си навън", каза Карадайъ. Но допълни, че за да се реши този проблем, трябва да се мисли и да се работи за младежката заетост.

Нашето отношение трябва да е към младежката заетост - как сами да си създаваме работните места, каза лидерът на ДПС. Карадайъ обясни, че една част от услугите вече минават изцяло в полето на изкуствения интелект. В момента в Западна Европа вече има застрахователна компания без нито един служител - само на база изкуствен интелект. Световните анализатори казват, че светът скоро ще стане зависим от изкуствения интелект, каза лидерът на ДПС. И подчерта, че точно затова още през 2016 г. ДПС изведе в програмата си като основен приоритет високите технологии.

По отношение на Зелената сделка и зелената икономика лидерът на ДПС заяви: "Живеем във време на популизъм и лъжа, в което никой не мисли за държавата". Той изтъкна още, че Германия спира въглищните и атомните си централи. На свой ред Полша има 4 - 5 пъти по-висококалорични въглища и е много по-зависима от въглищата, отколкото е България. Но в момента Полша е успяла да договори своя план, затварянето на въглищните централи, затварянето на въгледобива, издействала си специални програми и средства. "А у нас действащият президент каза, че ще работим "Мариците" да не се закриват", обясни Карадайъ. И категорично заяви: "Никой не иска от нас да закриваме централите от днес за утре. От нас се иска план до 2050 година - стъпка по стъпка какво ще направим, как ще заменим тази енергия, как ще заменим тези централи и какви социални мерки ще приложим към миньори и работници, които ще останат без работа". Липсата на този план е безхаберие, възмути се Карадайъ. Според него държавата в момента не е полезна за своя бизнес. Когато знае целта и посоката, бизнесът ще прави инвестиции, защото иска те да са дългосрочни и да има възвращаемост."

По отношение на възобновяемата енергия Мустафа Карадайъ заяви, че има държави в ЕС, които направиха така, че заради ползването на ресурсите за възобновяема енергия и производство на възобновяема енергия станаха тотално енергийно независими. Енергетиката не е само цена, тя е политическа и икономическа независимост, категоричен бе кандидатът за президент на ДПС. И припомни, че основните приоритети в програмата на Движението за ускорено икономическо развитие са чист въздух, чиста вода, чисти храни, чиста енергия - зелена икономика, високи технологии и включването на свободните и активни граждани в политическите процеси.

Програмата ни гарантира икономика с висока принадена стойност, за да имаме ускорено развитие, за да можем да отлепим от дъното и да стигнем средните европейски стандарти на живот, а не да имаме младежка безработица, каза Мустафа Карадайъ. "Трябва да направим като държава скок, ако искаме да се развиваме ускорено. Не да догонваме по стари технологии, а направо да влезем в на полето на новите технологии и да направим ръст в икономиката, включително и за зелената сделка и за зелената икономика, за еко и био земеделието, включително за въздуха и за водата", обобщи лидерът на ДПС.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.