0

Н а 10 и 14 ноември в Софийската опера ще бъдат представени премиерните спектакли на операта „Капулети и Монтеки“ от Винченцо Белини, концертно изпълнение. Творбата е по либрето на Феличе Романи. В концертното изпълнение гостуват певиците Маргарита Левчук (Беларус) като Жулиета и Абигейл Ливайс (САЩ) като Ромео.

На 10 и 14 ноември в Софийската опера ще бъдат представени премиерните спектакли на операта „Капулети и Монтеки“ от Винченцо Белини, концертно изпълнение. Творбата е по либрето на Феличе Романи. В концертното изпълнение гостуват певиците Маргарита Левчук (Беларус) като Жулиета и Абигейл Ливайс (САЩ) като Ромео.

Изборът на мецосопран за ролята на Ромео е, за да се усети чистата, младежка любов и да се подчертае свежестта, невинността и очарованието на героя. Петър Бучков ще е Капелио, Хрисимир Дамянов – Тебалдо, Валентин Ватев – отец Лоренцо.

Премиерата на „Капулети и Монтеки“ е в театър „Ла Фениче“, Венеция, на 11 март 1830 г. Същата година на 26 декември тя е поставена и Миланската Скала. До 1835 г. има над 30 различни постановки в цяла Италия. Сред световните интерпретаторки в „Капулети и Монтеки“ на двете централни партии блестят имената на Рената Ското, Катя Ричарели, Бевърли Силс, Едита Груберова, Анна Нетребко, Джанет Бейкър, Агнес Балтса, Дженифър Лармор, Елина Гаранча и Веселина Кацарова. Действието се развива във Верона през XIII век, а в центъра е борбата между двата враждуващи рода Капулети и Монтеки, към които принадлежат влюбените Ромео и Жулиета. Последствията от враждата са трагични. Ромео и Жулиета умират в разцвета на своята любов.

Маргарита Левчук е родена през 1990 г. в Брест. Завършила е Беларуската държавна музикална академия в Минск при доц. Людмила Щербакова. От 2016 г. е солистка на беларуския Болшой театър. През същата година дебютира и в киното във филма „Ангел хранител“ на Максим Демченко, където изпълнява ролята на певицата Елен. Лауреат е на национални и международни конкурси.

Абигейл Ливайс е родена в Портланд, Мейн. Завършила е музикалното училище на Мурс в университета в Хюстън, а след това консерваторията на колежа Бард. Била е резидентен артист на операта в Юта, солистка на операта в Люцерн. Печелила е няколко конкурса в родината си.

Диригент ще е естонецът Ерки Пек. Той вече е познат на опернатa публика във Варна и Бургас. Дирижирал е в беларуския Болшой театър, в театъра на Ерфурт, в различни театри в Белгия, Холандия и Франция.