0

Б ългарската писателка Капка Касабова, която от години живее в Шотландия, е една от 14-имата номинирани за тазгодишната литературна награда на Централна Европа „Ангелус“, съобщи във вторник следобед журито на конкурса. Българката стигна до „полуфинала“ с „Граница“ в превод на полски на Мачей Кошиторни.

Българската писателка Капка Касабова, която от години живее в Шотландия, е една от 14-имата номинирани за тазгодишната литературна награда на Централна Европа „Ангелус“, съобщи във вторник следобед журито на конкурса. Българката стигна до „полуфинала“ с „Граница“ в превод на полски на Мачей Кошиторни.

14-те заглавия от дългата листа бяха селектирани сред общо 132 номинирани произведения. През септември журито ще представи финалната седморка, а на 17 октомври ще стане известно името на лауреата на тазгодишния „Ангелус“. През 2019 година статуетката на Ева Росано и чек за 150 хиляди злоти получи Георги Господинов с „Физика на тъгата“.

В престижния конкурс тази година в дългата листа попадат осем полски автори и по един от Австрия, България, Чехия, Русия, Словения, Унгария и Украйна. Организатор и основател на наградите „Ангелус“ е град Вроцлав, а призът се присъжда всяка година за най-добра проза, публикувана на полски език през предходната година.

Капка Касабова е родена през ноември 1973 година в София в семейството на математика Никола Касабов. През 1990 година семейството и заминава за Англия, а през 1992 година се установявав в Нова Зеландия.

Касабова получава бакалавърска степен по литература от Отагския университет и магистърска степен от Уелингтънския университет „Виктория“, като по това време започва да публикува стихове и романи. През 2005 година се премества в Шотландия и продължава да издава книги в различни жанрове.