„Капитал“ скочи срещу  прозрачността в Темида
6

„Капитал“ скочи срещу прозрачността в Темида

Прокопиев в паника, роди поредна фалшива новина за Пеевски

Задкулисният политико-икономически кръг „Капитал“ скочи срещу прозрачността в Темида. Почти седмица, след като главните редактори на пет национални вестника се срещнаха с представителите на съдебната власт, за да обсъдят как да се постигне по-голяма прозрачност в работата на Темида, флагманът на олигархичния медиен кръг „Капитал“ излезе откровено клеветническа статия срещу инициативата.

В материала се спекулира с проведения разговор и се правят опити да се внуши, че едва ли не срещата има дух на задкулисност и тайни обвързаности и по традиция намесиха името на депутата и издател на "Телеграф медиа" Делян Пеевски, само и само, за да обвържат с поредната си клевета името му в Гугъл. Без той изобщо да е присъствал на срещата и без да има нищо общо с три от представените на нея издания. В известна степен "объркването" им си има и причина - журналистите от "Капитал" са свикнали да действат по опорки, както лъсна от писмото от издателя им Иво Прокопиев с тезиси, спуснати на журналистите от седмичника. Не такава обаче е практиката в свободните и независими вестници, които бяха представени на срещата и чиято цел е единствено преодоляване на чувството за липса на справедливост и прозрачност в съдебната власт, битуващи в обществото.

Друг момент, който „Капитал“ пропуска е, че противно на техния маниер на действие, за диалогът във ВСС съобщиха както от самата институция, така и участвалите в него медии. Реакцията на „Капитал“ обаче е разбираема – от край време медиите около олигарха Иво Прокопиев и аверите му Огнян Донев, Цветан Василев и Сашо Дончев се борят да внушат на всички, че у нас медии и съдебна власт работят в условия на непоносима цензура и натиск и само въпросните подсъдими босове и техните протежета могат да „решат тези проблеми“.

Същите даже

успяха да пробутат в последния

мониторингов доклад на ЕК

за България и абзац, че медиите у нас били толкова зле, че прецаквали напредъка на страната в съдебната реформа. Автор на въпросното съждение се оказа не кой да е, а верният на капиталци председател на Върховния касационен съд Лозан Панов, който дори направи тур за овации по няколко евроинституции, за да лобира срещу България. Панов, апропо, бе и единствения от тримата големи в Темида и ВСС, който не присъства на срещата на представителите на съдебната власт с медиите, въпреки че имаше изрична покана за това.

В същото време статията на „Капитал“ показва и друг вид лицемерие – да обвиняват главните редактори на петте вестника в едва ли не слагачество на властта и опит за задкулисно вмъкване в Темида, е най-малкото нелепо. Още повече, че 

самата „Икономедия“ има дълъг

и доста срамен опит

точно в това да се вмъква в чаршафите на властта. И да разпределя от там министерски кресла, например. За справка само ще припомним, че в свое интервю премиерът Бойко Борисов призна, че в първият му кабинет е имало „5-6 министри, посочени от Иво Прокопиев“. Самият разградски олигарх пък не се посвени да признае в ефир, че е звънял на премиера да търси“съдействие“, когато се сдоби с обвинения за аферата „ЕВН“, а КПКОНПИ му запорираха 200 млн. лв. с незаконен произход. Самата „Икономедия“ пък често се изявява като домакин на събития между власт и бизнес, за които дори скубе по 700 лв. входна такса от търговец. Отделно, журналисти от същата група доста често се появят в амплоато си на обучители по медийно поведение. Включително и на представители на съдебната власт.

Междувременно, на фона на очевидния отказ на шефа на ВКС Лозан Панов да седне на една маса с колегите си и с представители на медиите, за да обсъди възможностите за по-голяма прозрачност в съдебните решения, свързаното с Фабриката за фалшиви новини НПО

„Правосъдие за всеки“

обяви поредния марш

в подкрепа на съдия№1. При това с аргумента, че Панов бил единственият, който отстоявал „правото и независимостта на съда от политизираното и обслужващо олигархични интереси мнозинство в състава на ВСС“.

Доколко шефът на ВКС отговаря изобщо на подобна характеристика стана ясно както от отсъствието му от срещата за инициативата „Правосъдие на светло“, така и от факта, че разпореди проверка в апелативния спецсъд по делата за мерките за неотклонение на подсъдимите за подкуп в особено големи размери бивша кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова. Проверката беше наредена в момент, в който още течеше производството по мерките за неотклонение на двете, което породи основателни съмнения, че инспекцията е форма на натиск от страна на Панов. Именно затова и съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предаде шефа на ВКС на Инспектората на ВСС, за да се изкажат инспекторите дали съдия№1 не е накърнил независимостта на съдебната власт. Работата на инспекторите още не е приключила, няма и обявени резултати от нея, но въпреки това от „Правосъдие за всеки“ са решили да организират превантивно шествието. Явно надявайки се така да окажат от своя страна натиск върху Инспектората на ВСС.

Подобни рекетьорски похвати

далеч не са непознати както за тази организация, за която стана традиция да брани спорни, газещи нормативната уредба на страната действия на Панов. Самото НПО е пряко свързано с Христо Иванов. Проваленият правосъден министър и настоящ лидер на финансираната от олигарсите партия „Да, България“ е партньор на Панов по възгледи и политически ментори. По ирония на съдбата обаче именно той издаде и тъмното минало на съпругата на шефа на ВКС – Бети Панова, кръщавайки я Черния лебед в стенограмите АРГО-гейт. Въпросните стенограми показаха нагледно мрежата за политинженеринг, изградена от подсъдимия олигарх Иво Прокопиев и ортаците му. Там лъсна и фактът, че групичката е обсъждала варианта да бъде издигната кандидатурата на Панов за президент на последния вот за държавен глава. На фона на това, твърденията, че шефът на ВКС бил единственият, който отстоявал независимостта на съда от политизиране, са повече от абсурдни.

Какво постигнахме?

Медийната инициатива „Правосъдие на светло“ стартира след поредния случай на необясними оправдателни присъди у нас – тези по делото „Алабин“. В следствеи на нея бе проведена и среща между представляващият ВСС Боян Магдалинчев, главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на ВАС Георги Чолаков, както и членовете на съвета и говорители на съдебната и прокурорската колегия Цветинка Пашкунова и Даниела Машева и лавните редактори на пет национални вестника - „Монитор“, „Телеграф“, „24 часа“, „Труд“ и „Стандарт“.

Основна тема на разговорът бе именно подобряването на комуникацията с медиите, повишаване публичността и информираността на гражданите за постановявани актове от органите на съдебната власт. По време на срещата бяха договорени възможностите за това ВСС да намери удачен подход, чрез който да окуражи съдиите по конкретните дела да излизат пред обществеността чрез посредничеството на медиите, за да обяснят своите съображения, въз основа на които са взели решението си. По време на разговора бяха представени и предприетите от съвета мерки и действия за подобряване на информационната политика и проактивния подход на комуникацията с медиите. Участниците в срещата се обединиха около идеите за съвместни срещи с участието на административни ръководители и максимално широк кръг от ресорни журналисти по въпросите, касаещи информираността на обществеността за работата на органите на съдебната власт, както и за съвместни обучения.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.