Какъв е залогът на олигархията в битката й срещу изконния враг на задкулисните машинации у нас Делян Пеевски?

Това можете сами да прецените само с едно бегло разгръщане на флагмана на медийната машина за дезинформация на олигарсите – „Капитал“. Изданието на подсъдимия бос Иво Прокопиев (който отговаря пред закона заради скандалните приватизационни сделки за „ЕВН“ и „Каолин“ –б.а), отдавна се е профилирало в това да громи депутата от ДПС и издател на „Телеграф медиа“.

За целта името на Пеевски се ползва като етикет, който се лепи върху всичко лошо и неясно у нас, а на народния представител му се пришиват връзки с кого ли не – като се почне от руснаците (защото всеки неудобен на олигархията задължително трябва да е русофил, независимо от това, че Пеевски е последният човек у нас, който реално може да бъде обвиняван в подобно нещо – б.а.) и се приключи с най-различни конспиративни фигури в интернационален план. Важното е Пеевски да е лош, да си хортува с „лошите“, а „добрите“ олигарси да се появяват като божества в древногръцка пиеса, за да спасят народа от това „зло“.

В изпълнение на този план, „Капитал“ активно се е заел да пише нови и нови героични сценарии за своите икономически божества. В последния си брой е отделил около 1/3 от и без това бутиковото си издание, за да пише колко е лош Пеевски. Така името на депутата е набъркано в цели два мащабни текста, чиято единствена задача е да дезинформира и да заблуждава обществото. Подходът е елементарен – взимат се всички факти, полу-истини и откровени лъжи, които се появиха в последната седмица по случая с предполагаемото отравяне на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, сина му и един от директорите във военния му завод, и всичко това се омесва в един невероятен медиен тюрлюгювеч.

И за да е по-лесно да се отсее истината от лъжата, както и фактите от болните фантазии на поредния олигарх, ето кратко резюме какво преиначиха, подведоха или дори откровено излъгаха от „Капитал“

  1. Изданието на Иво Прокопиев е единтсвеният източник (както български, така и международен – б.а), който категорично твърди, че Гебрев е отровен с „новичок“. Нещо повече – по добре познатата схема „Капитал“ пусна твърденията си у нас, след това те бяха ползвани като източник от няколко чужди издания, а накрая „Капитал“ цитира сам себе си, но вече препрал твърденията си през граница, за да си пусне отново у нас. Истината е, че към момента няма нито една официална институция нито в България, нито в чужбина, която да твърди, че има доказателства, че Гебрев е станал жертва на подобна отрова. Тези версии се проверяват, но засега остават само в графата хипотези. В случай, че те бъдат доказани, подобно чудовищно престъпление, трябва да бъде преследвано с цялата строгост на закона. И ние от изданията на „Телеграф медия“ настояваме за това от първия ден, в който информацията за възможността „новичок“ да е прилаган у нас, се появи в публичното пространство.
  2. От самото начало на сагата „Гебрев“ медиите от олигархичната машина за медийни манипулации се опитват да навържат няколко различни сюжетни линии в една, без досега да има и косвено доказателство за връзка между тях. Напротив, досега данните на разследващите показват, че по-скоро става въпрос за две отделни истории, в които главните действащи лица нямат нищо общо помежду си. Става въпрос за хоспитализирането на Гебрев след вечеря с бизнеспартьори от чужбина и факта, че по същото време у нас се е намирал агент на ГРУ, използващ псевдонима „Федотов“, който е сред заподозрените от британските власти като участник в отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му на Острова. Според разследващите Федотов наистина е бил у нас в този момент. Както и в няколко други. И понеже не е редно в една европейска държава да се мотаят съмнителни руски агенти, маршрутът и всички контакти на Федотов у нас са били проверени, а информацията е предадена на британските служби, които разследват отравянето на Скрипал. Всичко друго извън тази информация засега е в сферата на догадките и теориите на конспирацията. Както и в желанието на група хора да навърже поредния удобен за задкулисните кръгове сюжет.
  3. Основополагащ елемент в дезинформацията на „Капитал“ е внушението, че Гебрев и Пеевски били едва ли не врагове. Подобно нещо никога не е твърдяно от нито един от тях. Напротив – двамата нямат допирни точки, които да породят такъв предполагаем конфликт. Единствената причина имената на тези двама души да присъстват в едно изречение е опитът на олигарсите да внушат на хората, че едва ли не Пеевски искал да военен завод. Просто защото така по-лесно ще оправдаят собствения си мерак да ползват оръжейницата като личен банкомат. Истината е, че Пеевски публично заяви, че никога не е имал интерес към отбранителната индустрия и желание да работи в нея. Това обаче удобно се пропуска от „Капитал“, които предпочитат да развиват имагинерни връзки, вместо да направят елементарна журналистическа проверка на фактите.
  4. Във всички материали по темата от „Капитал“ и присъдружните им медии се развяват някакви несъществуващи руски връзки на Пеевски. Той няма такива. Никога не е имал и никога не е клонял към тази геополитическа част на света. Напротив. Делян Пеевски е депутат от ДПС – партия с ясно заявен евроатлантическа насоченост, а изданията от неговата медийна група винаги сме поддържали ясна редакционна политика, насочена към европейските и демократични ценности и нямаща нищо общо с имагинерни руски връзки. За разлика от Пеевски обаче, други лица от тази история имат доста сериозни руски обвързаности – като се почне от самия Гебрев, който случайно или не се е мотаел именно с руските си и полски партньори малко преди да бъде хоспитализиран. Или като олиагарха Цветан Василев, с когото Гебрев играе в комбина в опита за овладяване на „Дунарит“. Василев на два пъти се опита да даде военни завод в ръцете на руснаци, сериозно обвързани с Кремъл и московската олигархия – като Пиер Луврие, Константин Малофеев и Дмитрий Косарев. Сериозни руски обвързаности надничат и зад гърба на един от основните „говорители“ по случая Гебрев – псевдожурналиста Атанас Чобанов. Представящият се за независим разследващ, дели семейното си ложе с дъщерята на кореспондента на руската РИА Новости в Париж Виктор Онучко. Самата Мария Онучко също е свързана с кремълската пропаганда през изданието, за което работи. На фона на всичко това обвиненията в проруско поведение към Пеевски е малко като приказката за крадеца, който викал „дръжте крадеца“.
  5. И като стана дума за крадец, забелязвате ли как покрай цялата конспирация за „новичок“, руски ченгета и отровени бизнесмени, все се дъвче едно и също име. Това на военния завод „Дунарит“. Неговата роля в цялата схема всъщност е жизненоважна за олигарсите и особено за Цветан Василев, който може да си позволява да се крие от БГ правосъдието и да плаща на разни поръчкови журналисти, лобисти и адвокати, именно чрез парите, които до ден днешен продължава да точи от „Дунарит“. И заради това много се тревожи, че някой може да му го вземе от ръцете. А сещате ли се кой е този някой? Държавата разбира се. Тя се явява основен кредитор на КТБ, към която „Дунарит“ косвено дължи близо 200 млн. лв. И понеже Василев не иска да плаща тези дългове, както и останалите над 5 млрд. лв., които източи от КТБ, сега разигра през медиите си (и тези на аверите му олигарси) цирка, че имало „частни интереси“ към военния завод. И тук е мястото отново да споменем Пеевски, който заедно с колегите си Хамид Хамид и Йордан Цонев внесоха промените в Закона за банковата несъстоятелност, благодарение на който сега държавата има право да си търси откраднатите милиарди и да спре течащия вторичен грабеж на активи, купени с пари на КТБ.
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Костов и дирижираното от него задкулисие превърнаха службата в звено за лична употреба

Военното разузнаване в хватката на Прокопиев и Василев

Костов и дирижираното от него задкулисие превърнаха службата в звено за лична употреба

  • Олигарсите в кагебейска атака срещу Пеевски - пришиват му драмите там, за да прикрият следите си
  • Дърпат конците в нея чрез Румяна Бъчварова и Бойко Ноев, точат натовски тайни, за да притискат навън и у нас

Какво прави Мурджо, когато не лае по Пеевски

Любимият политолог на олигарха Прокопиев – Даниел Смилов, изпълзя на припек. Слънцето моментално го хвана. Прегрелият му мозък роди трактат в пет части. Трактатът бе фейк. Политологът заложи в него името на Пеевски. И конструира текста около него. Иначе се канеше да пише за патриотите. Но няма фейк без Пеевски, както добре знаем.

Рухна фалшивата опорна точка, че Делян Пеевски „държи съда“

Осъдиха „Телеграф медиа“, че казва истината

Рухна фалшивата опорна точка, че Делян Пеевски „държи съда“

Съпругата на шефа на ВКС Лозан Панов - Елисавета Панова осъди „Телеграф медиа“ на общо 30 000 лева за „публикуване на обидни и клеветнически твърдения“. Отделно издателят Делян Пеевски дължи и 2600 лева разноски по делото, злорадо съобщава сайтът „Медиапул“ на бившата говорителка на Костов – Стояна Георгиева.