“Капитал” даде сигнал за нова атака фейкове срещу Делян Пеевски

“Капитал” даде сигнал за нова атака фейкове срещу Делян Пеевски

Новината за второто място на депутата Делян Пеевски в листата на ДПС за евровота подейства като аларма за медиите на задкулисието, които очевидно се бяха подготвили да действат по сценарий и само чакаха сигнала за атака.

След няколкодневно загряване край стартовата линия, кръгът „Капитал“ и присъдружните му сайтове плеснаха с ръце и се прегърнаха около стара опорка, която превъртат неуморно от 2014 година насам в опитите да чернят репутацията на Пеевски. Лъжата,която те отново разархивираха и пробутаха в текстовете си е, че на предишните евроизбори Алиансът на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ), към който ДПС принадлежи, уж бил реагирал срещу кандидатурата му.

Нееднократно опровергавана от кого ли не, в това число от АЛДЕ, още веднага след появата си през 2014 г., тази манипулация вече живее свой собствен живот.

За „капиталци“ и споделящите същите опорни точки техни колеги няма значение обективната истина. Те разравят архивите избирателно, за да ползват опорната точка, която им бе поднесена на 28 април 2014 г. Последвалите опровержения не ги интересуват. Болтчетата от машината за пропаганда, сформирана около кръга „Капитал“, които тези дни не крият радостта си, че с общи усилия отново са „класирали“ България на 111-о място в света по свобода на словото, си дадоха среща, за да синхронизират действията си. Така, както действат журналистите, които нямат собствено мнение и свобода на действията си, а по нареждане отгоре превъртат опорни точки. Така както действат и репортерите, които съчиняват „информации“ от бюро, особено когато се позовават на източници, които даже и не предполагат за тяхното съществуване.

За да опресним паметта им и да им дадем шанс да се проявят като професионалисти, ако работодателите им го позволят, ще припомним хронологията, която очевидно им убягва.

- Манипулацията тръгва от базирания в Брюксел сайт „Юроактив“ под формата на твърдение, че лидерът на АЛДЕ Ги Верхофстад се бил опитал да разубеди ДПС за номинацията на Делян Пеевски за евродепутат. Според "ЮрАктив" Верхофстад бил заявил, че ако Пеевски бъда избран за член на ЕП, на българския народен представител ще се гледа като на „депутат от задните банки“.
- След тази грозна инсинуация от АЛДЕ изпращат писмо до ДПС, което гласи: „Г-н Верхофстад твърдо вярва, че е работа на всяка партия да избира кандидатите, които тя смята за най-подходящи да бъдат нейни представители в Европейския парламент. Ролята на г-н Верхофстад не е да упражнява контрол или да съди качествата или пригодността на всеки кандидат от всяка либерална и демократична партия в Европа. Решението за българските евродепутати е изцяло в ръцете на българските политически партии и накрая в ръцете на българските граждани пред избирателните урни. Всяко предположение, че г-н Верхофстад се е намесил в избирателния процес по отношение на г-н Пеевски или някой друг, е напълно невярно.“
- С опровержение на 28 април 2014 г. излиза и евродепутатът Филиз Хюсменова, която по това време е водач на листата на ДПС за Европейския парламент и на която, според първоначалния фейк, Ги Верхофстад бил доверил съображенията си. Чрез прессъобщение Хюсменова обясни, че тази тема по никакъв начин не е била коментирана. „Неприсъщо е за водача на либералите в Европарламента и кандидат на АЛДЕ за председател на Европейската комисия да взема отношение и да налага мнението си по вътрешнопартийни въпроси, дори те да касаят бъдещата група на либералите в Европейския парламент. АЛДЕ не прилага двойни стандарти“, обясни Хюсменова в разпространения текст.
Както тогава, така и сега тези две изявления бяха игнорирани от съчинителите на фейкове, за които значение има само това, което им е наредено да пишат. Затова осъвременената версия на лъжата от 2014 г. на 22 април 2019 г. е поднесена от „Дневник“ така: „Имаше информации, че Алиансът на либералите и демократите в Европа, към който ДПС принадлежи, е реагирала срещу кандидатурата му“.

Още по-отдадени на заданието са активистите на Стояна Георгиева в сайта „Медиапул“. При тях тази инсинуация дори е представена като собствена информация: „По информация на Mediapool Алиансът на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), към който ДПС принадлежи, през 2014 г. не е одобрил идеята Пеевски да влезе в европарламента“.

Ако това е начинът, по който въпросните журналисти възприемат свободата на словото – като възможност да произвеждат фалшиви новини на воля, недоумение буди, че са зациклили при подредбата на любимата си класация на 111-ото място. Защото свободата им да лъжат е наистина безгранична.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.