Канят Северна Македония за 13-и член на ЧИС

Канят Северна Македония за 13-и член на ЧИС

Единодушно решихме да изпратим на Република Северна Македония официална покана за членство в Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество. Това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след 40-ата среща на Съвета на министрите на външните работи на държавите членки на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС) днес в София.

Срещата отбелязва и края на българското председателство на организацията, което е четвърто за страната ни, и началото на председателството на Гърция. След ратификация на хартата на организацията Северна Македония ще стане 13-ия член на ЧИС.

Захариева отчете резултатите от ротационното председателство на страната ни, което беше под мотото "Море от възможности". Приоритетите, върху които избрахме да се фокусираме, бяха околна среда, транспорт и култура, обясни вицепремиерът. Тя посочи сред най-успешните събития на председателството срещата на министрите на културата, на която е приета Пловдивската декларация за по-тясно сътрудничество по отношение на културното наследство и се е взело решение за създаване на специална експертна група за опазване на културното наследство. Друг голям форум е организиран по темата за околната среда, в дискусиите на който акцент е била темата за опазването на Черно море и Дунавския регион. В рамките на председателството ни е проведена и среща на министрите на транспорта. Имаме имаме много по-голям потенциал за развитие на транспортната свързаност, коментира министър Захариева.

Сред акцентите в нашето председателство тя посочи и традиционни теми като туризма и отбеляза организираната в Слънчев бряг конференция, на която е обсъдено как регионът може да привлече повече китайски туристи и как заедно да се работи за общи туристически маршрути.

Една от темите, които продължават от предишните ни председателства, е спортът и по време на среща министрите на спорта са се разбрали да се организират спортни игри на ЧИС.

Едно от събитията, които са се случили за първи път, е среща на високо ниво на ЕС и ЧИС миналата седмица в Брюксел, насочена към ориентирано към конкретни проекти сътрудничество.

За първи път българското председателство организира срещи, работни групи и семинари по темите като жените в ИТ сектора, дигитализацията на малките и средни предприятия. Въпреки различията, предизвикателствата, сложната обстановка, ние успяваме да говорим повече за нещата, които ни обединяват, отколкото за нещата, за които ни разделят, обобщи Захариева.

Генералният секретар на ЧИС Майкъл Христидис посочи, че много е постигнато през последните шест месеца и това доказва, че ЧИС е много полезен инструмент за регионално сътрудничество. Въпреки, че имаме свои трудности, сядаме често през годината, за да обсъдим и реализираме съвместни проекти от взаимен интерес, коментира той и отбеляза, че регионалното сътрудничество между страните членки на организацията става все по-важно.

Посланикът на Гърция Григориос Василоконстандакис представи приоритетите на страната си, която поема ротационното председателство на ЧИС след България. Черно море, зелена енергетика, синьо развитие - така обобщи той приоритетите на гръцкото председателство. Един от приоритетите ни ще бъде ЧИС да може да стане инструмент за развитие във всички сфери на икономиката, като най-стара и представителна организация в Черноморския регион, отбеляза той. Посланикът посочи важността на това да се развива сътрудничеството между ЕС и ЧИС.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.