0

М еждународна научна конференция с участие на възможно най-подготвените експерти и представители на обществеността ще бъде форумът, на който през юли ще обсъди и предложи различни варианти бъдещето на изоставения от вече три десетилетия мегамонумент на старопланинския връх Бузлуджа.

Международна научна конференция с участие на възможно най-подготвените експерти и представители на обществеността ще бъде форумът, на който през юли ще обсъди и предложи различни варианти бъдещето на изоставения от вече три десетилетия мегамонумент на старопланинския връх Бузлуджа.

За това се договориха на среща с кмета на Казанлък Галина Стоянова и председателят на  на ICOMOS (Международен съвет за паметници и забележителни обекти) проф.д-р Йорг Хаспел и директорът на   археологическия музей в Загреб Санжин Михелич.

На конференцията ще бъдат представи резултатите и извършените действия по опазване и консервация на мозайките в някогашния дом на БКП, които станаха възможни с финансова подкрепа на фондация ГЕТИ миналото лято.

Предвижда се форумът да се състои на 22 и 23 юли , като домакин ще бъде историческия музей „Искра“, участниците няма да заплащат никакви такси, всеки заинтересован може да вземе участие в дискусията като предварително изпрати кратко резюме на тезите си.

Разговорите ще бъдат не само за начина, по който да се осъществи реставрацията на мозайките, а и как монументът да бъде възприеман като част от миналото, а не като конфликтна точка за наследството.Очаква се да бъдат събрани идеи как монументът да бъде включен в националната листа па паметниците на културата и какви са пътищата за бъдещето му финансиране .

„Нашата главна задача е да гледаме към културното наследство на Казанлък, но не само към наследството от ЮНЕСКО като тракийските гробници, а и като много други важни места в района. Важно е да видим как паметникът на  Бузлуджа може да бъде интегриран“, коментира  Санжин Михелич.