Каним международни експерти заради Чинията

Каним международни експерти заради Чинията

Международна научна конференция с участие на възможно най-подготвените експерти и представители на обществеността ще бъде форумът, на който през юли ще обсъди и предложи различни варианти бъдещето на изоставения от вече три десетилетия мегамонумент на старопланинския връх Бузлуджа.

За това се договориха на среща с кмета на Казанлък Галина Стоянова и председателят на  на ICOMOS (Международен съвет за паметници и забележителни обекти) проф.д-р Йорг Хаспел и директорът на   археологическия музей в Загреб Санжин Михелич.

На конференцията ще бъдат представи резултатите и извършените действия по опазване и консервация на мозайките в някогашния дом на БКП, които станаха възможни с финансова подкрепа на фондация ГЕТИ миналото лято.

Предвижда се форумът да се състои на 22 и 23 юли , като домакин ще бъде историческия музей „Искра“, участниците няма да заплащат никакви такси, всеки заинтересован може да вземе участие в дискусията като предварително изпрати кратко резюме на тезите си.

Разговорите ще бъдат не само за начина, по който да се осъществи реставрацията на мозайките, а и как монументът да бъде възприеман като част от миналото, а не като конфликтна точка за наследството.Очаква се да бъдат събрани идеи как монументът да бъде включен в националната листа па паметниците на културата и какви са пътищата за бъдещето му финансиране .

„Нашата главна задача е да гледаме към културното наследство на Казанлък, но не само към наследството от ЮНЕСКО като тракийските гробници, а и като много други важни места в района. Важно е да видим как паметникът на  Бузлуджа може да бъде интегриран“, коментира  Санжин Михелич.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.