Кандидатстваме за помощ при застраховка на продукцията си до 15 март

Кандидатстваме за помощ при застраховка на продукцията си до 15 март

От 15 март 2021 г. земеделските стопани могат да кандидатстват по схемата за подпомагане „Помощ за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция“. Приемът ще продължи до 30 юли. Срокът за предоставяне на застрахователните полици изтича на 31 август. Очаква се договорите да бъдат сключени до 20 работни дни след предоставяне им, а средствата да бъдат изплатени до 10  дни след сключване на договора с Фонд "Земеделие". Финансовият ресурс по помощта е 5 млн. лева, съобщиха от разплащателната агенция.

От ДФЗ припомнят, че заради  зачестилите неблагоприятни климатични условия през последните години, зърнените и маслодайни култури за първи път влизат в обхвата на схемата. От настоящата година за подпомагане по помощта могат да кандидатстват  стопани, отглеждащи пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед и рапица.

Бенефициери по схемата могат да бъдат земеделски стопани, отглеждащи:

  • овощни култури над 0.5 ха и срок на експлоатация на насажденията под 20 години;
  • зеленчукови култури отглеждани в оранжерии над 0.1 ха;
  • зеленчукови култури над 0.3 ха;
  • етерично-маслени култури над 0.5 ха;
  • тютюн над 0.1 ха. - зърнени култури над 3 ха;
  • маслодайни култури над 3 ха;

Максималният размер на финансовата подкрепа, която може да получи един фермер, който отглежда овощни, зеленчукови, етерично-маслени култури и тютюн е до 65% от стойността на застрахователната премия. Сумата за подпомагане e до 195 лв./ха при размер на застрахователната премия от 300 лв./ха. Стопаните, които застраховат зърнени (пшеница, ечемик и царевица) и маслодайни култури (слънчоглед и рапица), могат да получат до 35% от стойността на застрахователната премия. Размерът на подпомагане е до 21 лв./ха при размер на застрахователната премия от 60 лв./ха.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.