Кандидатстудентската сесия в СУ приключи (ОБЗОР)

Кандидатстудентската сесия в СУ приключи (ОБЗОР)

Втората кандидатстудентска сесия в СУ „Св. Климент Охридски“ приключи с изпити по френски език и по география. Заявления да се явят на тях бяха подали близо 400 желаещи да учат в Алма Матер.

В 9.00 часа започна изпитът по френски език в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. В аудитория 272 на Ректората един от мераклиите изтегли вариант № 3, по който ще работят 61 кандидати, подали заявления за явяване на изпита. Председател на изпитната комисия е доц. Маргарита Руски-Вандова.

С успешно положен изпит по френски език кандидат-студентите могат да кандидатстват в специалностите: „Философия“; „Психология“; „Социология“; „Културология“; „Политология“; „Публична администрация“; „Библиотечно-информационни науки“; „Публични информационни системи“; „Философия“ (на английски език); „Педагогика“; „Социални дейности“; „Неформално образование“; „Българска филология“; „Славянска филология“; „Балканистика“; „Френска филология“; „Испанска филология“; „Италианска филология“; „Португалска филология“; „Класическа филология“; „Унгарска филология“; „Новогръцка филология“; „Румънска филология“; „Тюркология“; „Арабистика“; „Иранистика“; „Китаистика“; „Японистика“; „Кореистика“; „Арменистика и кавказология“; „Комуникационен мениджмънт“; „Предучилищна и начална училищна педагогика“; „Предучилищна педагогика и чужд език“; „Начална училищна педагогика и чужд език“; „Социална педагогика“; „Специална педагогика“; „Логопедия“; „Медийна педагогика и художествена комуникация“.

За да се запишат в „Международни отношения“, „Регионално развитие и политика“, „Европеистика“ и „История и чужд език“ кандидатите трябва да са положили успешно изпити по френски език и по история на България. За „Европеистика“, „Туризъм“ и „Регионално развитие и политика“ пък им трябва и изпит по география. Специалностите „Европеистика“и „Регионално развитие и политика“ могат да бъдат записани и след успешно положени изпити по френски език и по математика (I и II), български език и литература и философия и социални науки (по избор).

Последният изпит от тази сесия за Алма Матер – по география, започна в 14:00 часа в 272 аудитория. За полагането му днес са подадени 323 заявления. Кандидат-студент изтегли вариант № 2 на теста. Председател на изпитната комисия е проф. Нина Николова от Геолого-географския факултет на Алма матер.

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. Ренета Божанкова приветства кандидат-студентите от свое име и от името на ректора проф. Анастас Герджиков. Тя изрази надеждата си всички кандидати да се присъединят към колегията на Университета през новата академична учебна година в избраните от тях специалности. Проф. Божанкова им пожела последният изпит от втората кандидатстудентска сесия за учебната 2019-2020 г. да бъде за тях началото на студентския им живот и ги призова да работят спокойно и уверено, за да получат отлични резултати. Проф. Нина Николова също поздрави кандидатите и им пожела успех не само на днешния изпит, но и във всяко едно тяхно начинание.

Успешното полагане на конкурсния изпит по география е условие за прием в следните специалности: „Политология“, „Библиотечно-информационни науки”, „Публични информационни системи”, „История и география”, „Педагогика”, „Социални дейности”, „Неформално образование”, „География и биология”, „География”, „Геология“ „География и английски език”, „Геопространствени системи и технологии“, „Предучилищна и начална училищна педагогика”, „Социална педагогика”, „Специална педагогика”, „Логопедия” и „Физическо възпитание и спорт”.

С изпит по география и с изпит по английски, немски, френски, испански, италиански или руски език се влиза в специалностите: „Туризъм“ и „Регионално развитие и политика”.

„Европеистика“ могат да запишат кандидатите, успешно издържали изпита по география и изпит по английски, немски, френски или испански език.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.