Кандидат-първолаците в столицата по-малко от обявените места

Кандидат-първолаците в столицата по-малко от обявените места

Кандидат-първолаците в София са по-малко от разкритите в общинските училища места. Общо 10 676 родителите са подали кандидатури за прием в първи клас на децата си в електронната система, съобщиха за „Монитор” от Столична община. Разкритите места обаче са 11 778 или с над 1 000 повече.

Електронната система бе затворена в петък в 18 часа. Резултатите от първото класиране ще бъдат обявени следващата седмица в петък (4-и юни). При осъществяването на приема водещ критерий е уседналостта. В първа група попадат деца с постоянен или настоящ адрес в прилежащия район на училището, които не са променяни над 3 години. В нея влизат и деца с брат или сестра до 12-годишна възраст, които учат в същото училище. Втора група са децата с постоянен или настоящ адрес в района на училището, които не са сменяни през последните от 1 до 3 години. Трета група обхваща кандидат-първолаците с постоянен или настоящ адрес, непроменяни през последната година. В четвърта група пък попадат хлапетата, чийто адрес е извън прилежащия район на училището. Когато кандидатите от една група са повече от обявените места в план-приема на дадено школо, малчуганите се класират по допълнителни критерии. Когато и в този случай има повече подадени кандидатури за едно и също място, има жребий.

Записването на класираните на първия етап става от 7-и до 11- и юни в 17 часа. Всички родители, чиито данни са потвърдени по служебен път и не са им необходими допълнителни документи, ще имат възможността да запишат децата си с квалифициран електронен подпис. Останалите родителите на класирани ще могат да го направят на място в училище. Там отново няма да бъде необходимо да носят служебно проверените документи. Сред тях е и удостоверението за завършено предучилищно образование, което също ще бъде достъпно в е-системата.

Дето обаче губи мястото си, ако не се запише в училището, в което е класирано. То ще бъде обявено за свободно на следващия етап. Тогава обаче отново може да пробва шанса си за него.

В София има и 2 училища към Министерството на културата, 4 държавни училища и още 44 частни училища, които също предлагат прием в 1-и клас, но са извън е-системата.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.