0

   Кандидати от 14 партии и коалиции успяха да прескочат прага от 810 гласа за едно място в новия Общински съвет на Благоевград. Това показват резултатите от изборите на 27 октомври. Вече се изяснява и картината с преференциите и пренареждането на кандидатите във всяка една от листите, информираха от ЦИК. На основа на тяхната информация за разпределението на гласовете по кандидатски листи и за разпределението на преференциите за кандидатите от листите на партиите, коалициите и месттните коалици, може да се очертае картината.

        Групата на ГЕРБ отново е с най-голям брой съветници в Общинския съвет - д-р Атанас Камбитов, Кирил Илиев, Ивайло Златанов, Евгени Бибов, Йосиф Кочев и Красимир Роячки. Ако д-р Камбитов спечели балотажа на 3 ноември за кмет на общината, което е най-вероятно,  по закон следващият в листата ще заеме неговото място като общински съветник. Седмият в листата на ГЕРБ е Давид Стоименов Петров.

  Най-драстична е промяната в две листи, на които водачите им отпадат от Общинския съвет. Димитър Урдев, водачът на листата на ЗС “Александър Стамболийски“, няма да бъде общински съветник. Той е изместен от високият брой преференции за следващите го в листата. Така общински съветници от неговата паритя ще са Васил Миладинов,  Рашко Динков,  Георги Корчев и седмата – Валентина Шаркова. Владимир Елезов, водачът на листата на АБВ, също остава извън новия Общински съвет. Преференциалното гласуване пренарежда листата на партията, като вторият Кирил Ваклинов успява да влезе в местния парламент заедно с 13-я – Павлин Янкулски.

   При  БСП последните станаха първи! Регистрираните под №41 – Бисер Стойчев и №40 – Иван Станчев успяха, съответно с 351 и с 302 преференции, да изместят всички преди тях, без първия в листата-Любен Милев. Така те заемат втората и третата позиция. Благодарение на получените 296 преференции, четвъртата-Гергана Янчева влиза в списъка на съветниците, но това не се е отдало на третия-д-р  Владимир Пандев. Групата съветници на БСП ще представляват Любен Милев,  Бисер Стойчев, Иван Станчев, Гергана Янчева и Мария Стойнева, която бе втора в регистрираната за изборите листа.

  54 гласа попречиха на Злата Сотирова, която в последните години се изявяваше като радикална опозиция на кмета д-р Атанас Камбитов да бъде отново общински съветник. Толкова е разликата в преференциите между нея и третия в листата на МИР-Валери  Манов. Той заедно с водача на листата Албина Анева ще бъдат общински съветници.

   От групата на Местна коалиция ЕНП в новия Общински съвет влизат досегашният председател на Общинския съвет Радослав Тасков, д-р Владимир Таковски, Гергана Муртова, шестата – Славина Гелишева с 602 преференции и Анна Мазурска, която с 341 преференции от 10-то място отива на пета позиция. Така те изместват  Захарин Хаджийски и Давид Сукалински. За “Демократична България-обединение” като общински съветници ще работят Калоян Ханджийски и Мирослав Чолев, пети в листата на коалицията. С 344 преференции той измести втория Христо Смилков, който остава извън общинския съвет.

  И при ВМРО преференциите пренаредиха листата. Партията ще се представлява от водача Иван Ризов и Мария Гошева, която с 383 преференции отне възможността на общинския партиен лидер Станимир Радулов, втори в кандидат-съветническата листа, да стане общински съветник. “Глас народен” спечели два мандата. Заемат ги вторият в листата  д-р Теодор Велчев с 295 преференции и водачът на листата – Ясен Неделчев. БЗНС успя да спечели  2 мандата. В Общинския съвет ще работят  водачката на листата Любомира Хамбарджийска и третият-Благовест Стоицов, който със 171 преференциални гласа измества Велчо Танев. От името на Коалицията “Партия на зелените – ВОЛЯ” в Общинския съвет влизат  Андон Тодоров, Соня Ставрева с най-голям брой преференции – 200, Цветозар Балабанов и Лилия Мечева.

   Групата на ДПС ще се представлява от Мехмед Вакльов, Ивайло Червилов и Исмет Узунов. “Обединена социалдемокрация” от  Христо Ковачки, водач на листата и досегашен общински  съветник, а ССД  от Георги Иванов, водач на листата.